I begynnelsen var Umeå universitet – och kristna studentföreningen Credo. Sedan 60-talet har föreningen utgjort en del av campusmiljön. Vertex har hälsat på.

I år firar kristna riksrörelsen Credo 90 år, och i Umeå har studentföreningen Credo funnits lika länge som universitetet självt. Senast föreningen hade en anställd var i början av 2000-talet, men sedan någon månad residerar Jesper Kronhamn, nybliven studentsekreterare för Credo, i ett av rummen i Umeå studentkårs korridor.

En gång i månaden är Café Tornet samlingsplats för det föreningen kallar för Grubbelcafé, ett slags existentiellt samtal med varierande teman, där alla perspektiv är välkomna. Målet med samtalen är dels att hjälpa kristna att reflektera kring sin tro, och dels vill man bjuda in till samtal med studenter som är nyfikna på den kristna tron.
– Det är alltid folk med andra perspektiv där också, även om det är många kristna. Det är genuint jätteroligt, blir mycket mer stuns i samtalet. Vi har alltid mycket trevliga samtal, de hätska personerna har inte hittat dit, säger Jesper Kronhamn.

I Korskyrkan i centrala Umeå hörs glada skratt när Vertex reporter kliver in en tisdagskväll i september. Det är Credos Knytmingel som precis kört igång, föreningens första träff för terminen.
– Som kristen är det kul att träffa och ha en gemenskap med andra kristna på universitetet, säger Roger Engman, en av medlemmarna.

 Text och foto: Petra Marjamäki

Läs mer om Credo i Vertex nr 7-2014,
som utkommer 30 september.