– Vi förstod att det skulle bli reaktioner. Framför allt från de som bara vill spela brännboll, säger  Gustav Pettersson, brännbollsgeneral i Brännboll i Umeå AB, om debatten kring den nya prissättningen inför Brännbollscupen.

I 39 år har Brännbollscupen arrangerats av IKSU. När det i slutet av maj är dags för 40-årsjubileum är det under ny regi. Det är nystartade bolaget Brännboll i Umeå AB som kommer hålla i trådarna framöver. Gustav Pettersson, brännbollsgeneral i Brännboll i Umeå AB, menar att bortsett från det nya konceptet med integrerad festival kommer besökarna att känna igen cupen, trots att IKSU inte längre arrangerar den.
– Både jag och Peter (Arkhult, styrelseordförande i Brännboll i Umeå AB, reds. anm.) har jobbat med brännbollscupen i många år och vi har fortfarande en dialog med dem.

DET NYA KONCEPTET med integrerad festival har blivit omdiskuterat, främst i samband med ett par artiklar på vk.se. Från och med i år kostar det 350 kronor att delta i cupen, men då ingår även inträde till det festivalområde som kommer uppföras på campusängarna. I kommentarsfälten haglade kommentarerna in, där såväl höjda priser som den ”obligatoriska” festivalbiljetten debatterades – kritik som de ansvariga nu tagit åt sig av och åtgärdat.
– Vi kommer lansera ett spelband för de som bara vill spela. Men lagavgiften, som i fjol var 1000 kronor per lag, kommer bli märkbart dyrare. Vi kommer släppa detaljer om detta i ett pressmeddelande senare i veckan.

ANLEDNINGEN TILL DEN förändrade prisbilden är, enligt Gustav Pettersson, att brännbollscupen de senaste åren visat minusresultat uppemot 300 000 och att detta var något som måste vändas.
– Vi kan inte göra som IKSU och fortsätta trots ekonomisk förlust. Därför valde vi att göra så här.
Hur många lag behöver ni för att gå runt ekonomiskt?
– Cirka 200, och så få har det inte varit sedan 1978 så vi är förhoppningsfulla om att det ska gå bra. Men visst hoppas vi även göra en vinst så att vi kan använda överskottet nästa år till större artister och eventuellt sänka priserna. För vi ser inte det här som en engångshändelse utan en långsiktig satsning mot en brännbollscup där det återigen 6-700 lag deltar.
Hamnar inte brännbollen i skuggan av festen?
– Eftersom festivalen har fått uppmärksamhet i media kan det tyckas så. Men det är fortfarande vinter och ingen som spelar brännboll, så vi har inte släppt några nyheter kring brännbollen än. Men det kommer.

ANDERS SAMUELSSON