– Det kan hända att man måste flytta, men till slut får man jobb, säger Jonas Jonsson, projektledare för Pedagogernas dag 2017.

Den 6 april är det dags för sjätte upplagan av Pedagogernas dag i Universum. Det är en vidareutveckling av det uppsving som lärar- och studievägledarstudenternas egen arbetsmarknadsmässa fick förra året. Syftet med dagen är att låta kommuner och skolor träffa och knyta kontakt med lärar- och SYV-studenter som är på väg ut i arbetslivet.

Jonas Jonsson är projektledare i år och han ser hur efterfrågan på lärare fått effekt.
– Det är större och större brist på lärare så nu får kommuner och skolor komma hit och locka studenter för att försäkra sig om att de har personal.

I år kommer 26 utställare – kommuner, skolor och fackförbund – till mässan. Nytt för i år är att ett bokförlag kommer för att visa upp nya läromedel.
– Vi ville göra något för utställarna också. Det här gör att kommuner och skolor får något extra. Förra året hade vi en föreläsning om samarbeten mellan skolor, vilket var uppskattat.

Många nyexaminerade lärare har bättre förhandlingsläge än på länge och jobben finns där, om man är beredd att flytta, menar Jonas Jonson.
– Folk har fått jobb via Pedagogernas dag och rent allmänt får man jobb förr eller senare. Facken visar att lärare befinner sig i en stark situation tack vare efterfrågan. Vissa kommuner har fixat lägenhet, betalat av en del av studieskulden och ordnat jobb till ens partner bara för att få dit lärare. 
Vad är drömscenariot för mässdagen?
– Att det kommer mycket folk och att aktörerna känner att det var så pass givande att de vill komma tillbaka i framtiden.

Läs mer i bilagan Pedagog i Vertex nr 3-2017.

Text och foto:
Anders Samuelsson