Bostadsbristen tvingar studenter att tacka nej till sina platser, och hämmar därmed universitetets internationella utveckling.
– Det är ett jättestort problem. Vi törs inte öka antalet utbytesstudenter eftersom vi inte kan garantera dem bostad, säger Anders Fällström, utbildningsansvarig vid Umeå universitet.

Att hitta boende i en stad där befolkningen växer och där tusentals studenter väljer att genomföra sin universitetsutbildning, är inte en enkel uppgift. Kötiden för ett studentrum i korridor ligger för närvarande på drygt ett år, vilket är ett stort problem, menar Sandra Reinklou, ordförande i Umeå studentkår.
– Kommunen vill gärna klappa sig för bröstet och prata om vad de har byggt och vad som kommer att byggas, men det hjälper inte nu. Det har byggts för lite under för lång tid.

65 procent av medlemmarna i Umeå studentkår läser sin utbildning på distans. Siffran har stigit de senaste åren vilket till stor del beror på bostadsbristen.
– Vi har gjort en enkätundersökning där våra distansstudenter svarade på olika frågor om sin utbildning. Där uppgav många av dem att de valt att studera på distans på grund av att det är så svårt att hitta boende, säger Sandra Reinklou.

Bland de omkring tio tusen nya studenter som har antagits vid Umeå universitet i höst finns många som ännu kämpar för tak över huvudet. Bostaden råder de studenter som inte fått tag i boende att söka hjälp på sociala medier, vilket många gör. I Facebookgruppen Lägenheter Säljes/Uthyres/Bytes/Sökes i Umeå uppdateras flödet tätt med inlägg från personer som fortfarande står utan boende.

– Det var svårt att hitta bostad, säger André Borg, som är tillfälligt inneboende fram till december.
André Borg.

Ett annat ställe dit många vänder sig när läget krisar är Umeå Studentkårs Akutrumsförmedling, som hjälper studenter att komma i kontakt med hyresvärdar. Mot terminens start ställer sig allt fler i kön, och en av de som blivit hjälpta den vägen är civilekonomstudenten André Borg.
– Det var svårt att hitta bostad. Jag fick hjälp via Akutrumsförmedlingen och är nu tillfälligt inneboende fram till december. Då ska jag flytta in i en studentlägenhet via Svenska studenthus på Liljansberget.

André Borg kommer från Stockholm och har i höst antagits till civilekonomprogrammet. I hemstaden är det svårt att få tag i en studentbostad, vilket var en av anledningarna till att han sökte sig norrut.
– Jag trodde att vara lättare att få boende här i Umeå, men så var inte fallet.

Förutom att bostadsbristen tvingar fler antagna studenter att tacka nej till sina platser, förhindrar den också universitetet från att växa internationellt, menar Anders Fällström, vicerektor och utbildningsansvarig vid Umeå universitet.
– Internationalisering och breddad rekrytering är jätteviktigt för att hålla en bra kvalitet på universitetet. Ju fler nya tankar och ju fler nya sätt att se på saker som kommer in desto bättre. Internationaliseringen har också mycket att erbjuda våra svenska studenter eftersom många av dem kommer vara i kontakt med människor från olika länder i sina framtida yrkesliv.

Anders Fällström uppger att antalet internationella studenter som kommit till Umeå har minskat något sedan några år. Detta trots att många studenter från andra länder vill genomföra delar av sin utbildning här.
– Vi måste säga nej till en del för att vi inte kan erbjuda bostad. Många av de som kommer är utbytesstudenter, och vi törs inte öka antalet platser för dem så länge vi inte kan garantera dem någonstans att bo.

Men även om läget är kritiskt just nu, ser framtiden ljusare ut tack vare de pågående byggena av nya studentbostäder, menar Anders Fällström.
– Det har varit några väldigt jobbiga och negativa år, men det finns hopp. Från och med nästa höst ganska många nya lägenheter vara färdiga, och det beror på ett gott samarbete mellan universitetet, kommunen, Akademiska hus och olika byggföretag i Umeå.

Vendela Wikström