Att laga trerätters middag till 150 personer känns för många väldigt långt borta från verkligheten. Men studenterna Hugo, Nils, Filip och Fredrik tog sig an kockrollen under Preklinsittningen för läkarstudenter.

Under varje termin anordnas Preklingsittningen för Umeå universitets läkarstudenter som går termin fem. Eftersom den inledande delen av utbildningen snart är klar och tiden ute på klinikerna snart börjar firas det med en sittning. På Skogshögskolans studentkår Skogis var det dans, fest och middag under lördagen. Bakom kulisserna, i köket, var temperaturen hög när alla ugnar stod på max och kockarna hade fullt fokus på matlagningen.

Hugo Alfredsson,
läkarstudent termin fyra, var en av de fyra kockarna. Sedan klockan 10.00 på morgonen var han och de andra på plats i köket och förberedde. Det tog mycket tid då de lagade allting på egen hand.
– Det krävs att man fixar i ordning en hel del för att allt ska bli klart i tid. Det går inte att göra allt samma dag. Nils handlade bland annat råvarorna och gjorde efterrätten några dagar tidigare och Filip gjorde minipalten i förväg.

När sittningen drog igång och förrätten skulle fram på borden var kockarna fokuserade för att få allting att flyta på.
– Det fanns inte tid att tänka på vad som hände ute i sittningslokalen, vårt fokus låg på att lägga upp maten och få ut allt så snabbt som möjligt. När konferenciererna ville tacka köket fick vi vara med där ute en stund, men annars var det mest bara något hurrarop, lite sång och applåder som vi lade märke till, säger Hugo Alfredsson.

Han tror att gästerna var mer tacksamma över den hemgjorda middagen direkt från köket, än om de hade fått catering-mat.
– På många sittningar är det inte alls så hipp mat när den är caterad. Då får man på sin höjd en hyfsat bra bit fläskfilé, inte direkt en saftig och riktig god lammrostbiff som vi bjöd på. Vi fick mängder med beröm efteråt och en lärare som varit på sju-åtta Preklinsittningar sa att vår mat var den godaste han ätit hittills, avslutar Alfredsson.

Den 12 december kommer två av kockarna stå för middagen igen, på Midvintersittningen på Skogis. Nils Hansson Vikström och Filip Erlandsson, som till vardags pluggar läkar- respektive pol kandprogrammet, hoppas att deras mat kommer bli uppskattad även då.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström