Redan vid tretiden rullar det in studenter som vill ta en paus efter en dags studier. I baren erbjuds förutom gratis snacks också läsk, öl, vin och cider. Allt är alkoholfritt.

Andreas Wilemoll på Umeå studentkår var med och arrangerade.
Andreas Wilemoll på Umeå studentkår var med och arrangerade.

Igår var det dags. Den alkoholfria puben Klubb Sober körde under eftermiddagen och kvällen igång i lokalen Tryggheten i Samhällsvetarhusets källarvåning. Andreas Wilemoll på Umeå Studentkår tycker att öppnandet av den alkoholfria puben känns hoppfullt.
– Vi har över trettio som har attendat på Facebook, och då är det första gången vi kör. Det är en speciell känsla med en alkoholfri bar dit man kan gå efter studierna, hela delen där man får frågor om varför man är nykter skippar vi här.

Senast den alkoholfria puben var igång höll den till på Universum men där gick det inte så bra, säger Andreas Wilemoll.
– En alkoholfri bar får aldrig samma intäkter som en vanlig. Nu ser vi ifall det finns ett stort intresse, så kanske vi ska söka sponsorer. Det är en del av ett arbete för att bryta den alkoholnorm som finns på de flesta pubar.

Skönt att kunna ta en paus efter studierna utan alkohol, tycker lärarstudenten Fredrik Ehrling.
Skönt att kunna ta en paus efter studierna utan alkohol, tycker lärarstudenten Fredrik Ehrling.

Fredrik Ehrling läser lärarprogrammet här på universitet. Han tycker att det är roligt att det händer så mycket på campus.
– Jag fick reda på det här av en kompis så jag bestämde mig för att gå hit. Det är inte just för att det är alkoholfritt, jag gillar stämningen här.

Fredrik ser det som en utmaning att vara alkoholfri på andra ställen, även om det är i samband med studier.
– Det är skönt att kunna ta en paus efter studierna även utan alkohol.

Linnéa Norring läser statsvetenskap och i baren.
Linnéa Norring läser statsvetenskap och i baren.

Linnéa Norring läser statsvetenskap och tycker att det är en otroligt bra idé med Klubb Sober. Själv står hon och säljer i baren.
– Här är det absolut ingen sådan press som är på krogen, även om man kan vara alkoholfri där också. Många kanske också tycker att det är svårt att umgås avslappnat runt andra som är alkoholpåverkade, och då tappar man lite av stämningen.
– Många kanske tror att det är tråkigt här eftersom att det tydligt är ett alkoholfritt ställe, och där ligger nog utmaningen för det här arrangemanget. Jag hoppas att många tar chansen att testa, och själva får känna den avslappnade stämningen.

Text och foto:
Cecila Sandqvist