I veckan firar NTK 20-årsjubileum och ikväll är det dags för kårens årshögtid. – Det är förstås extra roligt i år då vi fyller jämna år, säger kårordförande Amanda Vikström.

Amanda Vikström.

Sektionskamp på campus och utdelning av gratis glass i Mitum är ett par av inslagen som stått på schemat under veckan, när Umeå naturvetar- och teknologkår firat 20 år av kårverksamhet. Särskilt gratisglassarna hade en strykande åtgång i det varma vädret.
– Vi delade ut 350 mjukglassar. Vi hade inte räknad med att det skulle komma så många studenter, säger Amanda Vikström.

Till årshögtiden ikväll i kårhuset Origo kommer ett 50-tal kåraktiva studenter tillsammans med ledingspersoner från universitetet och någon tidigare kårordförande. Från klockan 18.00 blir det god mat och dans för dem.

Första gången den blivande nya kåren omnämndes i en Vertex-artikel var i mars 1998, då det berättades att ”teknologer och naturvetare följer vårdstudenternas exempel och ansöker om att få bilda egen kår”. Detta utmynnade senare i de nya kårerna NTK och Corpus, som idag heter Umeå medicinska studentkår, UMS. Tidigare hade Umeå studentkår varit den enda kåren vid Umeå universitet.
– Vi vill passa på att gratta UMS som också fyller 20 år i år, säger Amanda Vikström.
Finns NTK kvar om 20 år till?
– Det hoppas jag så klart. Kårerna gör ett så viktigt jobb med kvalitetssäkring och utveckling av utbildningarna.
Hur tror du att NTK ser ut då?
– Jag tror att kårerna samarbetar betydligt mer än idag. En dröm vore att kårerna hade ett enda kansli med gemensam administration mitt på campus som är stort så att vi syns och hörs. Så vi samarbetar mer, men är fortfarande tre kårer.

Bertil Janson

Fotnot: Kolla in NTK:s första ”kårsida” i Vertex,
publicerad i augusti 1998 (pdf).