Arga studenter, kårpolitiska problem inför kårvalet och frågan om man ska hoppa av eller bara plugga vidare. Det är några av ingredienserna i nya numret av Vertex.

Arga, ilskna eller åtminstone förvånade reaktioner på studentlivet i Umeå efterlystes i en tävling som Vertex presenterade i förra numret. Nu har vinnarna utsetts och deras bidrag har förstås en hedersplats i nya numret. Det är kul med starka känslor!

Kårval väntar i april och det största och mest riksdagsliknande är Umeå studentkårs val, där kårmedlemmarna kan välja vilket parti (eller ”kårlista”) de tycker ska ha inflytande över kåren.

Vertex besökte sista kårfullmäktigemötet inför valet och fick tydliga signaler på ett fullmäktige med problem, med frånvarande ledamöter och etablerade partier som hoppar av valet. Men valnämndens ordförande är positiv och hoppas på att nya partier ska öka valdeltagandet.

Hoppa av eller plugga vidare? Den frågan har nog många ställt sig. Vertex har pratat med studenten som insåg att det första studievalet inte var rätt – och tog konsekvenserna av den insikten. Pedagogernas dag, ett nytt studentgalleri och mycket annat läser du också om i nya numret.

Vertex nr 2-2018 delas ut på studentbostadsområdena i Umeå under helgen och studenter som är kårmedlemmar och bor på andra adresser ska ha tidningen i brevlådan måndag den 19 mars. Då finns nya numret även i Vertex tidningsställ på campus.

Bertil Janson