I dag kan Umeå studentkårs medlemmar börja rösta i kårvalet, som i slutändan handlar om hur kåren ska styras och vilka frågor som ska prioriteras under nästa år.

Det är i år sju partier som ställer upp i Umeå studentkårs val, som Vertex tidigare rapporterat. Nykomlingen Kvarkens Kamrater tampas med Arbetarpartiets studentfackliga alternativ, Liberalerna, Vänsterstudenterna, Förenade studenter, Studentpartiet Socialdemokraterna och Moderat student i ett val som handlar om hur mandatfördelningen i Umeå studentkårs fullmäktige ska se ut – och i förlängningen hur kåren ska skötas, pengarna fördelas och frågorna prioriteras under kommande läsår.

Vilka frågor partierna tycker är viktigast i år framgår i Vertex valenkät. Vilka personer som står på partiernas respektive listor och andra valfakta finns på kårvalets hemsida kårval.nu. Mer direktkontakt med partierna kan väljarna få i den valdebatt som ska hållas i en hörsal i Lindellhallen tisdag den 21 april kl. 12.00. Valet avslutas den 23 april.

Efter valet förhandlar partierna, utifrån valresultatet, med varandra om hur nästa års kårstyrelse ska se ut, vilket sedan beslutas slutgiltigt på ett konstituerande kårfullmäktige i slutet av maj. Kårstyrelsen, som kan liknas vid kårens regering, tillträder formellt den 1 juli 2014.

Bertil Janson

Läs mer om kårvalet:
• Vertex nr 3-2015, pdf-tidning, sidorna 3 och 6-7. Reportage från Umeå studentkårs fullmäktige på sid 14–15.
”Jag vill ta chansen att vara med och påverka”