Han har varit utrikeskorrespondent i många år och har bland annat skrivit Historien om Sverige. Nu kommer Herman Lindqvist till Umeå universitet.

Tisdag den 30 oktober föreläser journalisten och författaren Herman Lindqvist på campus i Umeå. Istället för att ge oss Sveriges historia ger han oss nu sin egen historia.

– Jag ska prata om min senaste bok – det är mina memoarer som heter Mitt i Allt, säger Herman Lindqvist till Vertex.

– Jag ville skriva dem därför att för många människor i Sverige, i synnerhet de yngre, är jag bara den där gubben i blå kavaj som pratar om kungar. I själva verket har historien bara varit en liten del av mitt liv – under större delen var jag krigs- och katastrofreporter, utrikeskorrespondent.

Har du varit i Umeå tidigare? Vad tycker du om staden?

– Jag har varit många gånger i Umeå, alltid för att berätta om en bok. Jag har alltid tyckt att det är roligt i Umeå, det blir så i städer där det finns många unga människor.

Herman Lindqvist håller sin föreläsning i Hörsal A i Lindellhallen kl. 12.10–12.50. Gratisbiljetter finns att hämta i Servicecenter Lindellhallen några dagar innan föreläsningen. Kultur på campus arrangerar i samarbete med Din Bok och Alva Kultur.

JOHAN MARKLUND