Snart väntas anstormningen av höstens nya och bostadslösa studenter. Många kommer att kontakta Akutrumsförmedlingen, som sedan 1 juli drivs av Umeå studentkår.

Vid höstterminens start förra året var det dystra toner bland de studenter som anlände till Umeå i jakt på en bostad. Västerbottens-Kuriren rapporterade bland annat om studenter som tvingades bo på en camping i Nordmaling och att
– Situationen har aldrig varit så kärv som i år, sa Anna-Lena Löfgren på Umeå kommun i Vertex  nr 7/2012.

HUR LÄGET PÅ BOSTADSFRONTEN kommer att vara vid höstens terminsstart är ännu oklart, men viss panik lär som vanligt råda på bostadsmarknaden. En nyhet är att Umeå studentkår från den 1 juli har övertagit ansvaret för Akutrumsförmedlingen, som tidigare drevs av KFUM på kommunens uppdrag. Detta innebär att förmedla rum till nyantagna studenter, främst från orter utanför Umeå, som är i behov av akut boende vid terminsstart.
– Det här är ett bra exempel på något som en studentkår ska driva, menar kårordförande Linus Lundström. Att hitta boende är ett stort problem för många nya studenter och det här är ett sätt för oss att hjälpa dem.
Akutrumsförmedlingen är som tidigare till för alla studenter i behov av bostad, oavsett vad de pluggar.
Kommer man märka någon skillnad jämfört med i fjol?
– Förhoppningsvis blir det bättre. Vi har en ny webbplats, akutrum.nu, där man kan anmäla både intresse och förmedla boende. Vi har även en marknadsföringskampanj riktad mot villaägare som kan tänka sig hyra ut ett rum. Det skulle innebära att vi kan tillgodose fler, säger Linus Lundström.

ANDERS SAMUELSSON