– Bostadsläget känns särskilt akut när vi ser att studenter nappar på annonser där privatpersoner hyr ut tältsängar och soffor eller liknande för ockerhyror. Det visar på hur desperata vissa är för att få någonstans att bo. Det säger Maja Stenberg på Umeå naturvetar- och teknologkår.

Maja Stenberg är studiesocialt ansvarig på NTK, Umeå naturvetar- och teknologkår. Hon berättar att de på NTK har äldrekursare som ringer till de nyantagna studenterna under sommaren för att bland annat svara på frågor och berätta om programmet.
– Det ser olika ut mellan alla programmen, men majoriteten har för tillfället bostadslösa studenter. Ett kandidat- och civilprogram inom samma område hade till exempel gemensamt 30 stycken bostadslösa av cirka 100 antagna studenter. Två andra program har informerat att endast hälften av studenterna har bostad. Som det ser ut nu är det endast ett program där alla studenterna har hittat boende, säger hon då Vertex kollar läget ett par veckor innan terminsstarten.
Känns läget akut?
– Ja, läget känns akut då det successivt verkar bli värre från år till år. Vi räknar med att minst 100 studenter av de ungefärliga 750 nya programstudenterna på teknisk-naturvetenskapliga fakulteten är bostadslösa just nu. Till detta tillkommer även studenter som studerar fristående kurser.
Vad säger ni till dem som ringer?
– Vi hör först med dem så att de är inskrivna på de bostadsbolag som finns här i Umeå. Har de inte tillräckligt med kötid finns det en akutrumsförmedling som Umeå studentkår sköter. Den är till för att fixa tillfällig bostad i början av terminen till de nya studenterna. Det gäller att ha tålamod och lite is i magen, för hittar man ett tillfälligt tak över huvudet de första veckorna brukar det lösa sig för resten av terminen då trycket hinner lägga sig lite.

Rebecca Carlander är ansvarig för arbetsmiljö- och likabehandlingsfrågor på Umeå studentkår. Hon säger att runt 500 studenter hittills hört av sig till Akutrumsförmedlingen och att läget känns akut.
– Att behöva 12 till 14 månaders kötid för att få ett enkelrum via AB Bostaden är ohållbart.
Vilka tips kan du ge studenter som står utan bostad?

– Sök bostad på Blocket, sätt in annonser i tidningar, ställ dig i kö på Akutrumsförmedlingen.
Maja Stenberg tipsar också om att det finns listor över Umeås fastighetsbolag på Umeå universitets hemsida.
–Ett tips kan även vara att gå med i Facebookgruppen Umeå studentbostad. Där finns tips, annonser och bostäder som läggs ut från privatpersoner. Man kan lägga ut en Blocket-annons då det oftast resulterar i några napp och man kan gå ihop ett gäng för att tillsammans leta efter större lägenheter istället för att leta efter ettor till bara sig själv. Annars går det att höra med äldrekursare på programmet om de har några tips eller kan låna ut en soffa tillfälligt någon vecka.

Anders Samuelsson

Läs också: Tips till studenter som söker bostad