På Umeå universitet finns det möjlighet för elitidrottare att teckna ett elitidrottsavtal som ska hjälpa dem kombinera studierna med elitsatsningen. Idag har drygt 250 personer ett sådant avtal.

Elitidrottsavtalet har funnits på Umeå Universitet sen hösten 2007. Då var det femton idrottare som hade avtalet. Därefter har omfattningen skjutit i höjden med en ökning på nästan 50 personer per år.
– Avtalet skrivs en gång, oftast när man börjar studera. Det handlar om att möjliggöra en kombinering av idrottandet och studierna. Avtalet är till för att anpassa, så att man kan hitta lösningar då man till exempel är iväg på träningsläger eller tävlingar, berättar Pernilla Eriksson som är enhetssamordnare och studievägledare på Umeå centrum för idrottsvetenskap (UCIV).

VEM FÅR DÅ TECKNA ett sådant  avtal? För att få göra det ska man, om man är lagidrottare spela i någon av de två högsta divisionerna. För individuella idrottare ska man tävla på nationell mästerskapsnivå eller tävla för landslag.
– Umeå universitet har, eftersom att det finns så många idrotter, valt att skriva en egen definition av vad som är elitidrott. Det enda undantaget är Björklöven, vilka vi haft ett avtal med tidigare och låtit det fortsätta även nu, förklarar Pernilla Eriksson.

NYLIGEN HAR DET beslutats att Umeå universitet ska satsa 17 miljoner kronor, över en treårsperiod, på idrottsforskning. Universitetet har även som mål att bli utsedd till ett Riksidrottsuniversitet av Riksidrottsförbundet, men förbundet beslutar först i maj 2013 ifall sådana Riksidrottsuniversitet ska inrättas. Vilka universitet som blir utsedda avgörs i så fall 2014.

JOHAN MARKLUND