Amerikanska presidentvalet når även campus i Umeå. Under valnatten blir det valvaka på kårhuset Origo, med två projektorer med storduk, sittning och eftersläpp.

Den 8 november klockan 19.30 öppnas dörrarna för valvakan på Origo, som Utrikespolitiska föreningen (UpF), Samvetet och Nordpol arrangerar. Vakan börjar med en sittning med klassisk amerikansk mat och dryck och följs av valkommentarer , lekar, quiz och annat. Baren är öppen till 01.30 och sedan blir det snacks.

Carolina Köhler de Castro.
Carolina Köhler de Castro.

Varför kör ni den här valvakan?
– Vi i Utrikespolitiska föreningen har som syfte att sprida kunskap kring, öka intresset för och bidra till debatt kring internationella och globala frågor. Vi tycker att detta är ett perfekt tillfälle att göra det under lite avslappnade former. Detta är något som vi ser fram emot att fixa och som många av våra medlemmar efterfrågat, säger Carolina Köhler de Castro, ordförande för UpF.
Vad kommer att visas?
– Vi kommer ATT ha två projektorer med storduk, av hemmabio-stuk, med olika kanaler på, för att kunna visa en så nyanserad bild som möjligt.
Hur gör studenter som är intresserade av att komma?
– Skaffa medlemskap hos UpF, Samvetet eller Nordpol om det inte är så att du redan är medlem. Vill du gå på sittningen går du in på vår Facebook-sida och klickar dig fram till eventet, där kommer det finnas info om biljetter. Vill du bara komma på eftersläppet är det bara att dyka upp på Origo efter 23.00 och visa upp ditt medlemskap alternativt köpa medlemskap i dörren.
Hur många studenter tror du kommer?
– Förra valet kom ett hundratal studenter till valvakan som även då anordnades den ihop med Nordpol och Samvetet. Jag tror absolut att det kommer att komma lika många som sist.
Något annat på gång?
– Förutom valvakan kommer vi att anordna föreläsningar på temat Amerikanska presidentvalet, så håll utkik på vår Facebook-sida. Har du något förslag på något vi borde anordna, hör gärna av dig, och vill du engagera dig hos oss så söker vi alltid mer kommittémedlemmar! säger Carolina Köhler de Castro.

Bertil Janson

Läs mer om valvakan och presidentvalet i Vertex nr 8-2016, som utkommer den 1 november.