Umeåstudenten Anna Henningsson utsågs igår till Årets IT-tjej under finalen på Berns i Stockholm.
– Det känns fortfarande helt overkligt, säger hon.

Umeåstudenten Anna Henningsson kan bli Årets IT-tjej.

Anna Henningsson, som pluggar civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap i Umeå, berättade i en artikel i Vertex inför finalkvällen att hon brinner för att integrera tjejer mer i IT-världen. Då hade hon inte hunnit bli nervös, men igår var det annorlunda:
– Under kvällen och middagen gick det upp och ner, men när det blev dags för annonseringen av vinnaren blev jag jättenervös. Efteråt blev det en rejäl urladdning och när vi skulle skåla skakade jag jättemycket, säger hon och skrattar.

Hon berättar att den närmaste tiden kommer vara ganska lugn. Idag flyger hon tillbaka upp till Umeå för att återgå till skolarbetet och Microsoft tycker också att hon måste landa i det hela. Därefter väntar ett år fullt av spännande och utvecklande tillställningar för Anna, men först finns det några saker som måste göras.
– I helgen ska jag fira med mina nära och kära. Sen fick jag fick jättefint diplom som jag måste sätta upp berättar hon. När jag försöker planera var det ska sitta börjar jag förstå att det här är på riktigt.

Anna var en av tre finalister och får nu som vinnare bland annat en egen mentor på Microsoft.

Läs en längre intervju med Anna Henningsson
i Vertex nr 3-2015, som utkommer den 24 mars.

Text och foto:
Louise Gustavsson