Världens bästa universitet finns i USA och de näst bästa i Storbritannien. Sverige är ett betydligt mer ljummet land i akademiska elitserien – och dessutom avsvalnande, att döma av rankningen World Reputation Rankings 2014.

The Times Higher Education gör varje år en  World Reputation Rankings, där en utvald skara toppakademiker får säga sitt om vilka som är de hetaste universiteten i världen. Det är alltså en lista där subjektiva omdömen ligger till grund för vilka universitet som ska klassas som världens 100 hetaste. 

WORLD REPUTATION Rankings beskrivs som en spin-off-lista till World University Rankings, vilket är en mer empiriskt grundad lista, där antal citeringar och liknande ligger till grund för rankningen.

I 2014 ÅRS UPPLAGA av World Reputation Rankings är läget kärvt för Sverige. Både Uppsala universitet och Lunds universitet, som i fjol fanns med bland de hundra utvalda, trillar ut i det svarta hålet utanför listan. Det enda svenska lärosäte som finns kvar är Karolinska Institutet, som faktiskt förbättrar sin placering från 61-70-segmentet till 51-60-segmentet.

DEN LOKALA FRÅGAN, om Umeå universitet finns med på listan, kan alltså besvaras med ett öronbedövande: nej! Världens bästa universitet är istället Harvard University, enligt expertpanelen i juryn. USA kniper för övrigt en trippel i toppen, med Massachusetts Institute of Technology som tvåa och Stanford University som trea.