Samma problem för studenter vid Umeå universitet återkommer år efter år. Om detta, och om det roligaste och svåraste med att börja plugga i Umeå, kan du läsa i Vertex första nummer för hösten.

startVad fyrverkeriet som inleder Vertex nr 6-2013 handlar om ska inte avslöjas än. Klart är i alla fall att det inte firar läget som beskrivs i en av huvudartiklarna, där det konstaterats att grundläggande problem för umeåstudenter visat sig återkomma år efter år utan att åtgärdas. Vertex undrar varför.

I DEN FULLMATADE tidning som kickar igång höstterminen undersöker vi också priser på kurslitteratur, vilken som är den populäraste kursen i Umeå och hur vägglöss i studentrum ska bekämpas. I ett större reportage träffar vi tre killar som engagerar sig för annat än sina egon – de hjälper gärna andra till ett bättre liv. Ideellt arbete, kallas det.

TEMA OM STUDIESTARTEN blir det också, Där avhandlas bland annat det svåraste och roligaste med att börja plugga i Umeå, tips till nybörjarna och polisens syn på mottagningsfestligheterna. I Porträttet intervjuas den från TV smått världsberömde umeåsonen och fysiklektorn Patrik Norqvist.

NYA NUMRET DELAS UT på studentbostadsområdena i Umeå de sista dagarna i augusti. Studenter som inte bor där får tidningen med Posten senast den 3 september. Då – eller något tidigare – finns också tusentals ex att hämta i Vertex tidningsställ på campus.