Namn: Julia Bergstrand. Ålder: 22. Pluggar: Kandidatprogrammet i språk. Bor: Mariehem.
Namn: Julia Bergstrand. Ålder: 22. Pluggar: Kandidat-programmet i språk. Bor: Haga.

Så länge du underhåller och inspirerar i ditt jobb är yrkesvalet inte det avgörande vägskälet. Alla utbildningar funkar lika bra som språngbräda, menar Julia Bergstrand.

Så har man valt vad man ska läsa till hösten. Jag kan erkänna att jag ändrade min prioriteringsordning på antagning.se tolv gånger under det sista dygnet. Detta räknat i antalet bekräftelsemejl som damp ner i inkorgen fram till midnatt.

Kaos är allmänt känt som det tillstånd som alla partiklar i hela universum strävar efter, så den här typen av okontrollerad oordning kan förmodligen bara accepteras som något större än oss själva. Min lösning dök inte upp som en blixt från klar himmel, utan uppstod snarare då jag placerade de två grundläggande krafterna – de som utgör grunden till vad jag insåg att faktiskt vill göra – på skärmen framför mig.

Ur min synvinkel är den mest kraftfulla färdighet som vi människor besitter förmågan att underhålla och inspirera. Den borde därför alltid få stå i det främsta rummet för vad vi ständigt strävar efter att utveckla.

Yrkesmässigt kan den här förmågan komma till uttryck i flera olika branscher. Nästan alla faktiskt, eller till och med absolut alla om man ser till den enskilda individens kraft att styra sin egen insats. Några självklara exempel är vården och skolvärlden, där en läkare, vid sidan av att behandla sjukdomar och byta ut förstörda organ, kan motivera sina patienter att ta hand om sig själva och uppskatta varje minut av livet, samtidigt som en lärare kan visa eleverna att det i samtliga ämnen existerar flera nivåer. Faktum är att alla, oavsett grad av karisma eller andra retoriska färdigheter, kan ge den här effekten på omgivningen – och alla borde vilja göra det.

Landar vi i den slutsatsen så finns det inte yrkesgrupper längre, utan bara språngbrädor ifrån vilka vi lär oss behärska den här förmågan ännu bättre. Då kan du sluta ha beslutsångest om vilken bransch och karriärväg du ska välja, för i grunden spelar det ingen större roll om du underhåller och inspirerar som personalvetare, nationalekonom, lokförare, turistinformatör, brevbärare, industridesigner, skolinspektör eller talpedagog.

Så länge det är vad du strävar efter att uträtta är jag övertygad om att den samlade effekten av alla de små till synes obetydliga saker som vi gör under arbetsdagen alltid kommer att lysa starkare än den kolossala solen som cirkulerar över våra huvuden. Som Edgar Albert Guest uttryckte det: ”He started to sing as he tackled the thing that couldn’t be done – and he did it.”

Julia Bergstrand