Runt 700 studenter har i höst hittills kontaktat Akutrumsförmedlingen  i Umeå i hopp om bostad. Det innebär nytt rekord – tidigare år har antalet legat på ungefär 600 sökande.

Anna-Lena Löfgren på Umeå kommun säger att av de cirka 700 som kontaktat Akutrumsförmedlingen, som från och med i år drivs av Umeå studentkår, har cirka 200 tackat ja till ett erbjudande.
– Alla som kontaktat oss har fått ett erbjudande. De som tackar nej hamnar sist i kön och får vänta på något nytt när vi går igenom listan på nytt. Men studenterna kontaktar även andra bostadsförmedlingar och många har på så sätt ordnat boende på egen hand.
Var hamnar studenterna?
– Det är inte några drömboenden då vi inte har det attraktiva bestånd som många tror. Det handlar ofta om campingar och inneboendesituationer. Jag vet att bland annat platser på campingen i Vännäs har förmedlats.
Anna-Lena Löfgren säger att det tidigare år, när det värsta söktrycket lagt sig, fungerat bra med att reducera öppettiderna till en dag i veckan, men att det i år hade behövts mer.
– Just i år, med så många sökande, är det olyckligt och vi får utvärdera och se vad vi kan göra till nästa år.

I SEPTEMBER TECKNADE Umeå studentkår ett hyresavtal avseende ett hus på Storgatan 7, Väst på stan. Detta ska, efter nödvändiga renoveringar, generera elva lägenheter. Linus Lundström, ordförande för Umeå studentkår, säger att renoveringarna går bra och att de lägenheterna beräknas stå klara i slutet av oktober. Det kommer inte vara några speciella ansökningsregler för just dessa boenden, utan de förmedlas av Akutrumsförmedlingen.
– De som står i kön kommer erbjudas plats allt eftersom, och det kommer inte vara några problem att fylla rummen.

ANNA-LENA LÖFGREN välkomnar renoveringen och menar att behovet finns i allra högsta grad. Hon säger att dessa med största sannolikhet kommer att bli de mest attraktiva lägenheter som erbjuds.
– Vem skulle inte vilja bo där, i en lägenhet centralt i stan. De kommer fyllas på en minut, säger Anna- Lena Löfgren med ett skratt.

ANDERS SAMUELSSON

Fotnot: Vertex har sökt Akutrumsförmedlingen för mer exakta siffror, samt hur lång kö det är i dagsläget, men utan resultat. Artikeln uppdateras.