Före detta umeåstudenten Frida Ramstedt har efter studierna i Umeå haft stora framgångar med sina inredningbloggar. Vertex har fått en pratstund och bett om inredningstips till studentlyan.

Frida Ramstedt (f.d, Berglund) bor numera i Göteborg och driver inredningsbloggen och iPad-magasinet Trendenser.
Frida Ramstedt (f.d, Berglund) bor numera i Göteborg och driver inredningsbloggen och iPad-magasinet Trendenser.

En del besöker hennes blogg och andra förknippar henne med Umeå studentkår. För andra är hon anonym. Frida Ramstedt (tidigare Berglund) försörjer sig idag på sin passion– inredning.
Bloggen Husmusen användes först som digitalt CV när hon ville skriva C-uppsats för IKEA. Det fungerade och hon insåg då att den kunde leverera jobb och bli en presentation av henne och hennes kunskaper för blivande arbetsgivare. Det fungerade också. Idag driver hon trendenser.se, en av Sveriges största inredningsbloggar, med uppåt 100 000 besökare per månad, och iPad-magasinet Trendenser.
Hur känns det att ha blivit ett namn?
– Overkligt. Att se sig i tidningar och presenteras som expert känns surrealistiskt. Häromveckan var jag med i en TV-reklamkampanj och såg mig själv dyka upp i rutan, en ny upplevelse.
Hur bodde du själv som student?

– Min första lägenhet var en etta på Berghem, sen flyttade jag till Ålidhöjd där jag hade två olika lägenheter, alla via Bostaden. Jag bodde inte i studentkorridor, det är något jag är ledsen att jag aldrig provade.
Varför ska man inreda hemma?

– Hemmet är den viktigaste platsen på jorden. Det ska vara vår trygghet, utgångspunkt och bas. Trivs man inte hemma så får man problem.
Vilka länder ligger i framkant på området?

– Skandinavien har kommit långt eftersom vi har råd och möjlighet att fundera på sådant som form och design. Folk här kan prioritera kvalité och köpa dyra möbler.
Är det bra för miljön?

– De största miljöbovarna är faktiskt de som inte bryr sig om inredning, för de kanske köper skitmöbler som bara håller något år och sedan byts de ut. Riktiga entusiaster investerar i mer långlivade möbler.
Men många ser inredning som ytlig ”lyxkonsumtion” i en allt orättvisare värld!

– Jag håller med! Alltför många köper prylar de inte behöver, för pengar de inte har, för att imponera på människor de inte tycker om – och som ändå inte bryr sig för att de själva är så upptagna av hela livsstilskarusellen. Jag får rysningar av alla slit-och-släng-renoveringsprogram på TV, vem vill bo i ett hem som ser ut som en italiensk hotellobby? Usch! Den typen av TV triggar vansinneskonsumtion.
Hur snyggar man till sitt hem då, med tight budget?

– Textilier! Satsa på bäddset och gardiner så får du in färg. Bäddsetet kan rädda ett studentrum, du kan då njuta både med ögat och med kroppen. Önska ett i present om du inte har råd. Det enda man ska vara försiktig med som student är stora möbler på små ytor!

ANNELIE MARKGREN

Artikeln publicerades första gången i Vertex-bilagan Hem&Hälsa
i Vertex 5:2013,
som utkom den 24 maj.