Studenter som flyttar in i studentkorridor får behålla sin köplats hos AB Bostaden. Ändringen gäller även alla som i nuläget bor i studentkorridor.

I AB Bostadens kösystem avgör registreringsdatumet om man får en bostad eller inte, och när en student fått en bostad, till exempel i studentkorridor, har registreringsdatumet tidigare nollställts.

Samtidigt har bristen på bostäder gjort studenter tveksamma till att tacka ja till korridorboende, eftersom studenterna då förlorar sin kötid och efter utbildningens slut kan få problem med att hitta en vanlig lägenhet.

Nu ändras detta. Den som tackar ja till korridorboende får nu behålla sitt första registreringsdatum i kön och har därmed bättre chanser att hitta en ”vanlig” lägenhet hos AB Bostaden efter studietiden. Det är inte tillåtet att bo kvar i ett studentboende när studierna avslutats.

Ändringen gäller retroaktivt för samtliga nu boende i korridor, som får sitt första ködatum återställt, och för dem som flyttar in i studentkorridor framöver.

Sandra Reinklou, ordförande i Umeå studentkår, är mycket nöjd med ändringen.
– Äntligen! Umeå Studentkår har drivit på länge för att studenter inte ska tappa kötid när de tackar ja till en studentlägenhet. Så detta är mycket välkommet, säger hon.

Hanna Norberg, studiesocialt ansvarig vid Umeå naturvetar- och teknologkår, är lika positiv.
– Oerhört kul att Bostaden är tillmötesgående och ändrar sitt kösystem till studenternas fördel, säger hon.

Bertil Janson

Fotnot: Måndag den 12 september publicerar vertex.nu resultaten från Vertex enkätundersökning på Välkomst-mässan, där 120 nya och ”gamla” umeåstudenter berättar om hur och var de bor och hur de ser på sin boendesituation.