Karin Johansson skulle gärna vara med i en aktionsgrupp i vinter om minusgradernas fruktansvärda effekter – om inte annat så på välbefinnandet och humöret.

Det var i slutet av maj. Det skulle inte längre behövas varken vantar eller mössa och bara tre par tröjor skulle räcka. Plus en jacka förstås. Så jag gav mig ut i det så kallade vårvädret och möttes av en iskall vind. Behovet av att verka normal (vem har vantar och mössa i maj, ens i Umeå?) var större än behovet av värme. Därför vände jag inte tillbaka till lägenheten för att, som så många andra gånger, åtgärda min överskattning av siffrorna på termometern. I stället fortsatte jag alltså mot skolan. Som en konsekvens kom jag fram iskall, med blåa fingrar och ja, även blåa läppar. Har sedan barnsben drabbats av detta fenomen varje gång min kroppstemperatur stiger under ett visst antal grader.

MITT HUMÖR VAR UNGEFÄR på samma nivå som temperaturen när jag stormade in i klassrummet. I min ilska missade jag de civilekonomstudenter som stod i dörröppningen och delade ut enkäter. Jag gick tillbaka (samtidigt som jag krånglade av mig mina två lager med övertröjor) och hämtade en enkät. Suckade och tänkte att detta bara var en enkät av alla i raden som ska undersöka mina ofullständiga studievanor, bristande ekonomi eller matlådefasoner.

MEN TILL MIN STORA FÖRVÅNING fick jag besvara frågor om vädret och dess påverkan på mig. Det fanns svars­alternativ som ”när det är kallt blir jag på dåligt humör”. En dag som denna kändes det påståendet som en underdrift så jag ringade in ”JA” flera gånger vid alla påståenden som handlade om kallt väders negativa inverkan på mig och mitt liv.

NU ÄR SOMMAREN ÖVER OCH och temperaturen börjar åter igen närma sig noll. Jag undrar vad som hände med den där enkätundersökningen. Vad fick de för resultat? Var det fler än jag som ringade in svaret ”instämmer helt” när det frågades om det kalla vädrets negativa påverkan på ens humör? Förmodligen. Men hur många ringade in det flera gånger? Ni som gjorde det, kan ni höra av er? Kanske kan vi bilda en grupp i vinter där vi vältrar oss i minusgradernas fruktansvärda effekter. Om inte annat skapar ilskan i sig lite värme.

KARIN JOHANSSON