CSN gör en student varken lycklig eller rik och att arbeta vid sidan av plugget har därför blivit mer en vana än ett undantag för Julia Öhrling. Lönen gör studentlivet drägligare.

Julia Öhrling läser kulturanalys-programmet vid Umeå universitet
Julia Öhrling läser kulturanalys-programmet vid Umeå universitet.

Jahapp. Så var denna sommar över och det drar ihop sig för alla oss studenter att åter bege oss till skrivbordet för att damma av alla kollegieblock. Den långa färden mot nya högskolepoäng och hemtentor ska snart vevas igång. Jag skulle i vilket fall vara en långnäsad och blåtungad lögnare om jag sa att jag inte längtat, drömt och odlat tankar om den fattiga studentvardagen som komma skall. Jag är upp över öronen kär i mitt studentliv! För det är visst sexigt att handla lågbudgetmat på Strömpilen, kunna sitt avgiftsfria bibliotekskortnummer utantill och lägga undan ett par kronor varje månad för att ha råd att investera i ett par jeans eftersom de gamla blivit trasiga i den berömda grenen.

MEN ALLT DETTA SKOJIGA till mitt materiella liv finansieras såklart av mina beviljade studiemedel och det där nya jobbet. För CSN gör en student varken lycklig eller rik, och ska så heller inte göra. Att arbeta vid sidan av plugget är mer en vana än det är ett undantag för mig. Sedan senare delen av högstadiet har jag haft drivkraften att försörja mig själv någorlunda med hjälp av mer eller mindre vita jobb. En period i andra ring höll jag på med gräsklippning, hemstädning och rabattrensning utan varken F-skattsedel eller kvittenser. Vi kan kort kalla det hela entreprenörskap gone wrong. Men min poäng är att ingen växande ekonomi växer på allmänningens träd. Och definitivt inte en universitetsstudents!

I SOMMAR HAR JAG DÄRFÖR därför haft nöjet att arbeta som en personlig assistent. Dessa åtta veckor i arbetets tjänst glädjer min lilla svarta plånbok när litteraturlistan inför hösten skummas igenom och hyran i slutet av månaden betalas. För ingen annan än jag själv ska ju sitta där, ensam och pluggandes i mitt anletes svett, för att få ihop ett drägligt studentliv som ska gå plus minus och noll. Helst plus efter att alla räkningar, försäkringar och mjölkförpackningar är betalda.

SÅ ETT LITET MEN NAGGANDE gott tips för er studenter som ännu inte jobbat i sommar; passa på att jobba! Ni kommer inte ångra er, jag lovar. Själv ska jag härnäst med gott ekonomiskt samvete investera i ett twinnermunstycke till dammsugaren!

JULIA ÖHRLING