Designhögskolan vid Umeå universitet har av Red dot institute valts ut som bästa designutbildning i området Europa och Nord- och Sydamerika.

Den prestigefyllda rankningen lyfter fram institutioner i frontlinjen och bygger på antalet vunna designpriser de senaste fem åren.

– Förra året var första gången vi kom med på Red dots lista och då var vi tvåa. Vi var väldigt glada då, men det är ingenting mot hur glada vi är i dag när vi rankas som den allra bästa utbildningen, säger professor Anna Valtonen, rektor vid Designhögskolan i Umeå, i ett pressmeddelande.

– Vi är också ödmjuka inför det faktum att vi lyckats gå om några av världens mest prestigefyllda designskolor, bland andra Art Center College of Design i Pasadena, Los Angeles, som kom på tredje plats, och The Royal College of Art i London, som kom på femte plats, säger Anna Valtonen.

RED DOT ÄR EN AV DE äldsta designprisorganisationerna i världen. Den delar varje år ut en utmärkelser för innovativ design på flera olika områden, Red dot design awards. Studenter vid Designhögskolan har vunnit Red dot awards i kategorin Design concept tio gånge sedan 2009. Vinnarna heter Dawid Dawod, Kim Risager, Carlos Arturo Torres, Natalie Vanns, Maxime Dubreucq, Shivanjali Tomar, Doris Feurstein, Cenk Aytekin, John Lee, Anna-Karin Bergkvist, Francisco Lindoro och Patrik Pettersson.

– Rankinglistan bygger på resultat de senaste fem åren, men med vikten på de allra senaste årens prestationer. På det sättet är det ett bra pris, det är aktuellt och premierar verkligen något man åstadkommit på riktigt, säger Anna Valtonen i pressmeddelandet.