Från och med nästa höst höjs studiebidraget med 300 kronor och lånedelen lämnas oförändrad. Det avslöjade Jonas Sjöstedt under sitt sommartal i Umeå.

Jonas Sjöstedt i Umeå.

I går eftermiddag höll Jonas Sjöstedt sitt årliga sommartal i Döbelns park i Umeå. Jämlikhet var frågan som stod i fokus. Jämlikhet såväl mellan glesbygd och städer, som mellan högutbildade och lågutbildade, svenska medborgare och icke svenska medborgare.

En viktig del i jämlikhetsfrågan handlar om utbildning, men i dag har inte alla samma förutsättningar för att studera vidare efter gymnasiet, menade Sjöstedt.
– Om bara de ungdomar som har högutbildade föräldrar studerar vidare, då cementerar det samhällsklyftorna. Alla behöver förstås inte studera på högskola, men alla som vill ska kunna studera på högskola. Här är studiemedlet helt centralt, sa han och förklarade vidare:
– Tack vare studiemedlet så öppnas universiteten och högskolorna även för den som inte kan försörjas av sina föräldrar, för den som kommer från ett hem där man aldrig har haft förväntningen på sig att bli akademiker. Men det spelar roll hur studiemedlet ser ut.

Idag är låndelen i studiemedlet betydligt större än bidragsdelen. Enligt Sjöstedt kan det göra att personer som kommer från studieovana hem drar sig för att plugga vidare. När han avslöjade hemligheten, som kommer ha betydelse för hundratusentals studenter i Sverige, möttes han av kraftiga applåder från publiken.
– Det är elva år sedan studiemedlets bidragsdel senast höjdes. I dag kan jag berätta att Vänsterpartiet i förhandlingar med regeringen har fått igenom precis just det.

Beslutet innebär att bidragsdelen av studiemedlet höjs med 300 kronor i månaden, från 2848 kronor till 3148 kronor. Låndelen, som ligger på 7168 kronor, påverkas inte av det.
– Studenterna får en rimligare ekonomi. Färre ska tvingas arbeta vid sidan av heltidsstudier, och fler ska känna “ja, jag vågar studera vidare”, sa Jonas Sjöstedt.

Text och foto:
Vendela Wikström