En svensk rocklegend, en svenskspråkig September och en Refused-bekanting som gör debut som operaregissör. Det är några av de kultur- och nöjeshändelser som går av stapeln  i Umeå i vår.

Rocklegenden Pugh Rogefeldt kommer, tillsammans med musikerna Hasse Tholin och Mikael Lyander, till Idunteatern den 3 mars.

Petra Marklund, mer känd under artistnamnet September, har precis som Pugh Rogefeldt varit med i tv-programmet Så mycket bättre. Hennes första svenskspråkiga skiva har blivit väl mottagen av såväl press som lyssnare – det är väl få som undgått hennes förstasingel, Jocke Berg-samarbetet “Händerna mot himlen”. September spelar på Idunteatern den 22 mars.

Den som vill ha rockmusik av det mer radiovänliga slaget kan bege sig till Umeå folkets hus den 4 april för att ta del av Takida. Turnén, som fått namnet “The boxroom tour” innebär första gången som bandet spelar sina låtar akustiskt inför sittande publik.

Refused-bekantingen Kristofer Steen gör debut som operaregissör i och med Norrlandsoperans uppsättning av Puccinis klassiska La Boheme. Operan, som kretsar kring kärleken mellan poeten Rodolfo och sömmerskan Mimi, framförs av bland annat Yinja Gang och Rebecca Rasmussen. Den 5 februari kommer ett utdrag ur föreställningen att spelas på campus, i Ljusgården i Lärarutbildningshuset, i ett samarbete med Kultur på campus. Föreställningen i sin helhet har premiär på Norrlandsoperan den 28 februari.

Två vitt skilda stand up-komiker besöker Umeå under våren. Först ut är Magnus Betnér som den 1 mars ska underhålla publiken på Umeå naturvetar- och teknologkårs humorkväll i Aula Nordica.

Ronny Eriksson.
Ronny Eriksson.

Under sex kvällar, den  19-24 mars på Sagateatern, luftar Ronny Eriksson sina tankar om relationen mellan land och stad i föreställningen “Vad skådar mitt norra öga?”

ANDERS SAMUELSSON