På nya skivan Atlanten fortsätter Sakarias att hitta nya uttrycksformer för inhemsk rap och r&b – och lyckas bättre än tidigare, tycker Vertex recensent.

Sakarias.
Sakarias.

Sakarias
Album: ”Atlanten”
Skivbolag: Warner
Betyg: 4

Sakarias går samma väg som sin forne parhäst, tillika halvbror, Lorentz och ger ut ett soloalbum. När Lorentz & Sakarias arbetade tillsammans så sökte de ofta efter nya vägar inom den urbana svenskspråkiga musiken. Vägar, som i vissa fall höll ända vägen hem, men ibland slutade i snårig ängslighet och en till synes större vilja att göra något coolt, istället för något bra.

På ”Atlanten” fortsätter Sakarias med ambitionen att hitta nya uttrycksformer för inhemsk rap och r&b – och lyckas bättre än tidigare. Det finns en tydligare skärpa i både text, melodi och produktion. Likt Lorentz album ”Kärlekslåtar” som dök upp i maj i år verkar Sakarias hitta rätt när de jobbar var för sig. Bäst blir det när han plockar in 17årige stjärnskottet Rosh på låten ”Feng Shui”. Tillsammans förflyttar de mig 800 mil och bygger upp skylinen i en onämnd Japansk storstad. Allt på tre och en halv minut under en morgonpromenad i ett mörkt och novemberkallt Umeå.

Erik Hillbom