Take This Waltz är en film som tydligt visar hur lite vi kan veta om våra närmaste – om vi inte är plågsamt ärliga mot varandra, skriver Vertex recensent.

Take This Waltz
Genre: Dramakomedi
Regi: Sarah Polley
Med: Michelle Williams, Seth Rogen m.fl.
Betyg: 4

Margot och Daniel träffas av en slump och blir blixtförälskade. Men det finns problem. De är nyblivna grannar och Margot är gift. Det är ett nästan klassiskt triangeldrama, men utan den förenklade utvägen, som när en karaktär exempelvis är fast i ett osunt förhållande och tittaren hejar på att den nya kärleken ska florera och ta över. Så är inte fallet i Take This Waltz. Margot är tvärtom lyckligt gift med en till synes genomgod människa, vilket skapar en hel del känslodilemman hos både karaktärer och tittare. Samt en klart större dos tragik än komik. Filmen är så välspelad och  känns så ”verklig” att flera scener som behandlar tematiken ger mig en klump i magen och gör det jobbigt att titta vidare. En berättelse som visar hur lite vi kan veta om våra närmsta, om vi inte är plågsamt ärliga mot varandra.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

The Dark Knight Rises
Genre: Actionthriller
Regi: Christopher Nolan
Med: Christian Bale, Anne hathaway m.fl.
Betyg: 3

Den sista delen i den nya, mörka Batman-trilogin är ett underligt virrvarr. Det är den mest storslagna av de tre, men genom sin lekfullhet också den minst angelägna. Filmen vill väldigt mycket, innehåller onödigt många trådar och lyckas inte förmedla den intensiva känslan från förr. Klippningen känns överraskande hafsig och manuset söndertrasat av logiska luckor.
Nolan tappar nästan greppet om det stämningsfullt dystra universum han lyckats bygga upp i de två ikoniska föregångarna. Och då har jag inte ens nämnt att den nye ärkeskurken Bane låter som en förvuxen Stewie Griffin. Istället är det oväntat nog filmseriens tolkning av Catwoman som blir det bästa nytillskottet. För allt som allt är det ändå ett ganska underhållande spektakel. Ett sevärt antiklimax.

MAGNUS F. BERGSTRÖM

The Five-Year Engagement
Genre: Rom-kom
Regi: Nicholas Stoller
Med: jason segel, emily blunt m.fl.
Betyg: 3

En film som utforskar ett pars brokiga väg från förlovning till giftermål. En väldigt mallformad historia som ändå vid ett fåtal tillfällen lyckas vara komiskt överraskande. Berättelsens två starkaste sidor är den väldigt fina, naturliga kemin mellan huvudkaraktärerna och de smått absurda birollerna. Komikern Brian Posehn tar nästan över hela filmen i sina få scener som flippad sidekick och Rhys Ifans är underhållande i vanlig ordning. Inget som hänger kvar länge i tankarna, men första klassens må-bra-förströelse en regnig söndag.

MAGNUS F. BERGSTRÖM