Kulturföreningen Humlan, som bland annat arrangerat festivalen Umeå Open, har begärts i konkurs. Idag gör studenter på programmet för kulturentreprenörskap en konstinstallation på Rådhustorget för att hylla Humlan.

Vertex skrev i maj om Umeå kulturförening Humlans ekonomiska problem. Den vädjan om ekonomiskt stöd som skickades in till Umeå kommun har inte gett önskad effekt och i slutet av augusti begärdes föreningen i konkurs.

Silvana Imam på Umeå open 2015. Foto: Jessica Ehrby

Det innebär att en förening som producerat konserter och andra kulturevenemang under 40 år i Umeå försvinner. Humlan har varit en av Umeås största kulturföreningar och bland annat arrangerat festivalen Umeå Open.
– Humlan har betytt mycket för Umeås roll som kulturstad och för enskilda kulturaktörer i staden. Kulturföreningen har gett oss alla minnen för livet och med den här symbolen vill vi hedra dessa minnen och det engagemanget som levt i föreningen, säger Josefin Löfgren, student på programmet för kulturentreprenörskap.

Det är studenter på termin 3 på programmet som ställer ut konstverket på Rådhustorget från morgon till eftermiddag idag fredag.