De träffades på en universitetskurs, började jamma och skrev ett gäng väderrelaterade låtar. De lät ett körkort och en hemsida avgöra bandnamnet. På onsdag spelar Indiekid Aurelia på klubb Heaven.

Snön yr utanför Beteendevetarhuset, där Vertex stämt träff med Magdalena Nygren, Amanda Lindberg, Mark von Niman och Jesper Johansson. Det nyckfulla majvädret känns på något vis passande. Alla Indiekid Aurelias låtar bär nämligen väderanknutna namn.
– I den första låten vi gjorde fanns ett riff, som vi associerade till snö som faller, så den döpte vi till ”Snön”. Sen fortsatte vi på vädertemat, säger Amanda.

Temat har genererat den tilltalande titeln ”Sommarbris”, som (ännu) inte finns på Spotify. Det gör däremot ”Torkan” och ”Lugnet”. Texterna handlar dock inte så mycket om väder som det först verkar.
– När vi skriver texterna till låtarna utgår vi ifrån ett väderfenomen och en textrad om det. Sen kan texten utvecklas till att handla om något annat, säger Amanda.

Medlemmarna i bandet träffades på universitetskursen Skapande musik. De började jamma efter skolan och hade gjort tre låtar innan tankarna på att bilda ett band formades. Allt föll sedan snabbt på plats och alla fann sin position i bandet. Bas, trummor och gitarrer skapar deras postrockiga popsound. Alla i bandet sjunger och instrumenten turas om med solon. På demokratiskt vis turas bandmedlemmarna också om att vara frontperson på spelningarna.
– Vi brukar bråka om vem som ska stå i mitten av scenen på spelningarna. Ingen vill, säger Magdalena och skrattar.

Låtarna kommer även de till genom en demokratisk process, som kännetecknas av samarbete.
– När någon kommit med en idé har vi gjort om det till vårt eget, tillsammans, säger Jesper.
– Vi försöker att inte ha bara en persons narrativ, utan alla är med på ett hörn, säger Mark, som utbildar sig till arkitekt.
De andra i bandet har fortsatt att plugga musik. Amanda och Magdalena ska bli musiklärare och Jesper ljudtekniker.
Men hur kom ni på bandnamnet?
– Vi kollade på Magdas körkort och upptäckte att hon heter Aurelia i mellannamn och tyckte det var coolt, berättar Amanda.
– Det var i samma veva som vi skulle komma på ett namn. Först tänkte vi heta bara Aurelia, men det fanns redan ett band med det namnet…, inflikar Magdalena, som först inte var lika övertygad om att hennes mellannamn hade den wow-faktor de andra i bandet hävdade.
– Det finns en hemsida som genererar bandnamn. Vi skrev in ”Aurelia” och resultatet blev Indiekid Aurelia, säger Amanda.

Vädret utanför har potential att inspirera till fler låttitlar för Indiekid Aurelia. Men bandet ser ett slut på vädertemat.
– Vi planerar att spela in låtarna och kanske släppa ett album. Och sen lämnar vi det temat bakom oss, säger Mark.

Catharina Bergman