Sängkammarsoulen har sällan låtit bättre än i Miguels nya album Kaleidoscope Dream. Iggy Azalea har också släppt en bra skiva, tycker Vertex recensent.

Kaleidoscope dream
Artist: Miguel
Skivbolag: RCA Records
Betyg: 4

När andra i den nutida pop-r&b-genren ägnar sig åt att brösta upp sig och skryta om tröttsamma ämnen som hur mycket pengar de tjänar och hur många tjejer de får koncentrerar sig Miguel istället på att göra musik. Och som han gör det. Kaleidoscope Dream är ett formidabelt hantverk. Skivan flörtar friskt med gamla soullegender som Marvin Gaye men det görs alltid i en smakfull blandning av nyare produktion. Sammansmältningen gör helt enkelt att det låter helt briljant. Höjdpunkterna är många och nedtonade slöfunk-låten ”Do you..” är något av ett mästerverk i all sin enkelhet. Sängkammarsoul har sällan låtit bättre än Kaleidoscope Dream.

ERIK HILLBOM

TrapGold
Artist: Iggy Azalea
Skivbolag: Grand Hustle
Betyg: 3

Hiphopen lever och frodas, inte minst bland de många nya kvinnliga stjärnskotten. Iggy Azalea är en del av samma tradition kvinnliga mc’s som Azealia Banks och Kreayshawn. Med ett tekniskt och tajt flyt till electro-beats, har de tagit rap-världen med storm. I väntan på ett debutalbum kommer mixtapet TrapGold [Grand Hustle] som en skänk från ovan. Musiken är producerad av Fki och Diplo och den är precis så hård och melodiös som man hoppats. Diplo som har gett nytt liv till alla från Snoop och Usher, levererar i vanlig ordning och Iggy känns lika självklar. Som om det inte var nog är låtarna tillgängliga för alla att ladda ner, gratis.

CALLE EKBLOM KÄCK

The 2nd Law
Artist: Muse
Skivbolag: Warner Music Sweden
Betyg: 3

Muse slog sig rakt in i mitt tonårshjärta med sina dramatiska texter och känslofyllda emo-rock. Det var nu länge sedan, men även om de har utvecklats från ett okänt band till ett av världens största, så känns de fortfarande igen. Det är fortfarande samma storslagna stråkarrangemang och körer blandat med tunga gitarr-riff och falsett-sång. Men med The 2nd Law [Warner Music Swede]) vill de också blanda in nya genrer (vilket de gjort länge), med varierande resultat. Skivan blandar Queen-doftande ”Panic Station” med electropop-dängan ”Madness”. Båda utmärkta exempel på Muse fantastiska bredd och förmåga att dels blanda, experimentera och samtidigt leverera radiovänlig hitmusik. Dock lyckas de inte helt med försöket att haka på electro-trenden och dubstep-utvikningarna,”The 2nd Law: Unsustainable” och ”The 2nd Law: Isolated System” blir mest bleka imitationer.

CALLE EKBLOM KÄCK

Mörkerseende
Artist: Andreas Grega
Skivbolag: Svenska inspelningar/Universal
Betyg: 2

Andreas Grega debuterade som soloartist 2010 med En sak i taget och nu är det dags för andra albumet, Mörker­seende. Tretton spår av sextio- och sjuttiotalsflörtande rock på svenska fyllda med panflöjtar, lagomt distade gitarrer och fioler i någon slags blandning av folkmusik och indie. På papperet så skulle det kunna låta som en intressant kombination men Mörkerseende är dessvärre en hyfsat ljummen historia. Musikaliskt blir det aldrig riktigt ögonbrynshöjande eller intresseväckande och texterna griper aldrig riktigt tag i mig.

ERIK HILLBOM