Bildmuseet visar av tradition en utställning med verk av Konsthögskolans avgångsklass, i år den 4–19 maj. Det är sista ”experimentet” innan steget ut i konstnärslivet.

Studenterna har avböjt att kommentera utställningen, men handledare Julia Peirone, gästprofessor vid Konsthögskolan, svarar på Vertex frågor. Hon tycker att det är roligt att få följa studenternas konstnärliga utveckling, och hon är mer än nöjd med resultatet. Men samtidigt önskar hon att det hade funnits mer resurser till att presentera arbetena på bästa möjliga sätt.
– Budgeten är knaper, medger hon.

JULIA PEIRONE SPÅR att arbetsmarknaden för de blivande konstnärerna är kärv, men att de är beredda på att hitta olika vägar till försörjning i början. Som konstnärer är de sina egna, de lever till stor del på att sälja sin konst, och det finns en segarbetad och ogynnsam syn i samhället att konst bara är nöje. Men när kultursektorn bantas i hårda tider går mycket oss samhällsmedborgare förlorat, enligt Julia Peirone.
– Konst får oss att tänka, att se saker från andra perspektiv och ifrågasätta, förklarar hon. Och med den arbetsuppgiften spår hon också att en rolig karriär väntar studenterna.

ARBETENA TÄCKER ALLT  från måleri till performance och vill du diskutera verken med studenterna så visar de själva utställningen söndag den 5 maj kl. 14.00, tisdag den 7 maj kl. 18.30 och söndag den 12 maj kl. 14.00. Efter en utbildning på fem år är utställningen den sista innan de går ut i arbetslivet som färdigbakade konstnärer.

UTSTÄLLARNA ÄR Josefin Bergman, Gabriel Bohm Calles, Arngrimur Borgthorsson, Jenny Carlsson, Kristoffer Grip, Andreas Knag-Danielsen, Caroline Ljuus, Elvine Lund, Anna Neander, Stina Persson, Tommy Persson, Julia Selin, Linus Svensson och Marte Edvarda Tidslewold. Utställningen är kuraterad av konstkritiker och kurator Joakim Borda.

ANNELIE MARKGREN