Sympatierna för karaktärerna i Trance växlar och filmen blir en sevärd lek med uppfattningen om vad vi väljer att betrakta som sant.

Trance
Genre: Thriller (DVD)
Med: James McAvoy, Rosario Dawson m.fl
Betyg: 3

Få regissörer imponerar på mig så mycket som Danny Boyle, genom att ständigt variera sig och göra sevärda filmer i helt olika genrer. Hans senaste verk är en drömsk thriller om hypnos. Auktionären Simon blir inblandad i en stor konstkupp, men efter ett slag mot huvudet glömmer han bort var den stulna tavlan är gömd. Simon tar hjälp av en hypnoterapist för att råda bot på minnesförlusten, men i hans undermedvetna döljer sig mer än väntat.

Trance är en väldigt stilistisk film, med många snygga klipp och kameraåkningar. Det fragmentariska berättandet är tidvis till filmens nackdel, men eftersom berättelsen ständigt lyckas kasta om mina sympatier för karaktärerna så tappar jag aldrig intresset.

Även om lösningen till det underliggande pusslet inte lever upp till sina ledtrådar så gör filmen väldigt många rätt längs vägen. En sevärd lek med uppfattningen om vad vi väljer att se som sant.

MAGNUS F. BERGSTRÖM