Fool’s Gold, kattguld, är namnet på Konsthögskolans masterstudenters examensutställning i år. Utställningskatalogen ser ut som ett rabatthäfte.
– 
Temat är vad som definierar värde, säger Anna Olaes Parker.

Lördag den 6 maj klockan 14 är det vernissage och därmed, efter fem års studier, dags för masterstudenterna i fri konst att manifestera och visa upp sina kunskaper i en utställning som tar plats på Bildmuseets femte och sjätte plan. Det är också dags för dem att som konstnärer – och egenföretagare – övertyga världen om sina konstverks värde.

Det finns en bredd i uttrycken och teknikerna som visas av de elva masterstudenterna. Cia Ringertz omformar målarduken till ett tredimensionellt objekt medan Jonas Malmberg på traditionellt vis målar den med oljefärg.

Konstnärerna har alla på sina egna vis tagit utställningsrummet i besittning. Simon Gran Danielsson har tagit in det offentliga rummet, medan Melanie Wiksell har tagit in naturen i form av bland annat hö och en granstam, vilka monumenteras i stora skulpturer. Razvan Anghelache, Ellen Angus, Jenny Simm och Annika Stridh visar installationer, som tar upp såväl golvyta som luftrum.

Jessika Björhn fyller Bildmuseets utställningssal med ljud. Hon har klippt i texter och satt ihop dem till poesi som ljuder till ett bildspel, med skiftningar av himlen, på en skärm. Hon har för avsikt att fortsätta på samma bana efter examen.
– Jag har jobbat ganska mycket med cut-up poetry och har använt text från böcker i biblioteket här på KC. Någon nämnde att jag borde åka till biblioteket i New York och skapa där. Ja! tänkte jag. Jag kan ju åka runt till bibliotek och skapa textverk! Jag kan också tänka mig att fortsätta arbeta med ljus- och naturfenomen. Jag tänker att det finns en kommunikation med naturen som sker undermedvetet. Samma sak med cut-up poetry, man kommunicerar intuitivt.

Jonas Silfversten Bergman har precis tilldelats prestigefyllda Fredrik Roos Stipendium för sitt måleri. På examensutställningen visar han screentryck som uttrycker en industriell känsla. Liksom Jessika har han planer för framtiden.
– Jag har tänkt flytta, kanske till Malmö, där jag kan ha min bas och sedan resa runt i världen och ha utställningar, berättar han.

Anna Olaes Parker.

Den konstnär vars verk uttrycker den mest positiva känslan är Anna Olaes Parker. Hon har inspirerats av internetfenomenet ”wholesome memes”. Glada färger, mjukisdjur, neonljus och leende figurer är resultatet.
– Jag vill att verken ska vara roliga och taktila!

Glädje har ett värde i sig, men framförallt visar konstnärerna att deras konst är värd att fylla besökarens sinne liksom att ta plats i konstvärlden.

Text och foto:
Catharina Bergman