Erik Hillbom.
Erik Hillbom.

På valborgsmässoafton släpps Kents elfte album, Tigerdrottningen. Erik Hillbom tror att det mycket väl kan bli bandets viktigaste hittills.

Jag läser en av toppkommentarerna på Youtube till Kents nya singel ”La Belle Epoque”. Där klagar kommentatorn på att låten inte förmedlar någon känsla, bara tomma ord. Själv är jag nästan beredd att hålla med om påståendet, på samma gång så tycker jag att personen är så fel ute man kan vara.

Sångaren Jocke Berg rabblar förvisso texten i låten utan vare sig något vidare eftertryck eller pondus. Samtidigt så är det just på sättet orden är monotont framförda som gör att låten förmedlar så mycket känsla som det nästan går att få in i en poplåt. En kall och rå samhällsskildring som liknar mer diskbänksrealism än popmusik. I samma veva, helt genialisk.

Jag kan erkänna att jag själv aldrig tidigare varit något vidare Kent-fan. Har aldrig varit särskilt imponerad av bandet som för varje ny skiva tycks höjas av kritiker och publik till nya höjder. Har tyckt att de är helt okej, inte så mycket mer. Däremot kommer jag inte ifrån att låten, som var det första livstecknet på länge från bandet, gjort att jag totalt fått revidera min uppfattning om dem.

Den 30 april släpps Tigerdrottningen, som blir bandets elfte albumet i ordningen. Det kan mycket väl också bli bandet hittills viktigaste. Erik Hillbom