Nya Mad Max-filmen sätter en ny standard för actionfilmer, tycker Vertex recensent och ger högsta betyg åt en DVD-upplevelse som kan rädda helgen.

I nytolkningen av den karga sagan kastas kringdrivaren Max in i en brutal uppgörelse mitt ute i den postapokalyptiska ödemarken. Upplägget är precis så enkelt som det låter, men inte desto mindre genialt. Miller lyckas träffsäkert bygga upp sitt udda universum helt utan onödig exposition och filmen tar redan tidigt ett hårt grepp, som sedan bara kläms åt allt mer.

Nästan hela speltiden må vara vigd åt gastkramande och häpnadsväckande biljakter, men de hade aldrig slagit med sådan kraft om jag inte hade brytt mig om karaktärernas öden. Max är egentligen en biroll i filmen, där Therons karaktär Furiosa är den starkast lysande personligheten. Det finns ett starkt feministiskt budskap i berättelsen, om kvinnlig frigörelse och uppror mot överheten.

Fury Road sätter en ny standard för actionfilmer. Redan nu jämför jag ofrivilligt allt annat i genren med den. Att det sen är en 70-årig George Miller som sitter i registolen och slår alla konkurrenter på fingrarna gör det hela bara än mer vansinnigt.

Magnus F. Bergström

Mad Max – Fury Road
Genre: Action
Regi: George Miller
Med: Tom Hardy, Charlize Theron m.fl
Betyg: 5