Studenter i universitetsmiljö, inte minst på amerikanska campus, är något av en egen genre i filmvärlden. Vertex kollar in några sevärda exempel.

Skolans värld är lika naturlig på film som den är en del av våra liv. Universitet är en självklar bakgrundsmiljö för många berättelser, lika varierande som studenternas faktiska vardag. Här har vi listat några sevärda filmer. Läs längre text om genren i Vertex nr 6-2016.

Magnus F. Bergström

filmer_whiplash-packshotWHIPLASH
Betyg: 5
Jazztrummisen Andrew är förstaårsstudent på en prestigefylld musikutbildning och får kämpa hårt. Fantastiskt bra, oförutsägbar och kanske den för tillfället mest moderna universitetsfilmen.

 

filmer_rules-of-attracTHE RULES OF ATTRACTION
Betyg: 4
Flera studenters livsöden vävs samman. Blandar genrer friskt, både dyster och upplyftande. Underskattad collegefilm baserad på roman av Bret Easton Ellis.

 

filmer_good_willGOOD WILL HUNTING
Betyg: 4
Will råkar i trubbel som bland annat resulterar i att hans matematiska begåvning upptäcks. Bra exempel på populär pastisch i universitetsfilmer, där “plågat geni”-karaktären får kämpa mot inre demoner och yttre motstånd.

 

filmer_rushmoreRUSHMORE
Betyg: 4
Färgstark och skruvad i sann Wes Anderson-anda! Jason Schwartzman och Bill Murray briljerar i en udda kärlekstriangel. En komedi med svärta, utan att bli mörk.

 

filmer_wonder-boysWONDER BOYS
Betyg: 3
Stjärnspäckad film om engelsk-lärare som tvingas hantera flera motgångar och samtidigt balansera med jobbet på universitetet. Varm film, tål att ses om många gånger.

 

filmer_pitchPITCH PERFECT 
Betyg: 3
Förstaårselev dras in i en udda värld av sång- och dansbattles. Medryckande film som fått stor fanbase och något av kultstatus. Uppföljare kom nyligen, en tredje film är på gång.

Recensioner: Magnus F. Bergström