– Spexet är en plats där alla är välkomna, det är unikt. Det säger Frida Andersson, en av regissörerna bakom årets upplaga av Medicinarspexet, som firar jubileum i år.

Spexet, som är Umeås äldsta, arrangeras av föreningen Medicinarspexets aktiva medlemmar. För några år sedan var de ungefär 100. I år består produktionen av 130 medlemmar fördelade på cirka 20 olika arbetsgrupper.
– Alla har mer eller mindre inverkan på själva föreställningen. Vissa har ungefär lika mycket att göra hela tiden; andra får det väldigt intensivt när det börjar närma sig premiär, berättar Lisa Norenius, som tillsammans med Josefine Spett är en av spexets två producenter.

I årets spex, Trollkarlen från Oz, får publiken blåsa iväg tillsammans med Dorothy, och under äventyret lära känna en del färgstarka karaktärer. Även de lite skurkaktiga går att relatera till, menar Karl Sjöberg, en av de två regissörerna, som beskriver årets spex som “öppet och hjärtligt”, och lagom lättsmält för den som aldrig varit på spex förut.

Att Medicinarspexet dessutom firar 35 år tror alla fyra gör Trollkarlen från Oz till en optimal första spex-erfarenhet.
– Publiken kan förvänta sig ett högt internt tryck; det är många inresande som varit med och spexat förut som kommer att se föreställningen, berättar Lisa.
– Så man behöver inte känna att man inte vet vad man ska göra; det kommer finnas andra i publiken som är erfarna och då kan man haka på, säger Josefine.

Föreställningen ges i Väven fem gånger i helgen, med premiär på torsdag 30 november. Lördag den 2 december blir extra intensiv, med dubbla föreställningar.
– Det är som att träna: tufft, men det känns väldigt bra efteråt, summerar Lisa Norenius.

Läs mer om Medicinarspexet i Vertex nr 9-2017,
som utkommer den 1 december.

Sofie Gisslén