Mattias Alkberg, Nina Björk, Al Pitcher och Skuggteatern är bara några av höstens gäster på Kultur på campus.

Kultur på campus har sedan starten 2003 bjudit studenter och universitetsanställda på kostnadsfria kulturarrangemang under lunchrasten, ofta i Ljusgården i Lärarutbildningshuset. Inte sällan har lokalen blivit fullsatt under konserter, författarbesök, dansuppvisningar och annat.

Jonas Ericson är projektledare för Kultur på campus.
Jonas Ericson är projektledare för Kultur på campus.

Förutom den underhållande delen fyller Kultur på campus en annan viktig funktion, menar projektledaren Jonas Ericson.
– Det finns forskning som visar att när vi tar en paus i det vi håller på med, träffar nya människor och får nya intryck, så har vi lättare att vara kreativa när vi kommer tillbaka.

Några av gästerna i höstens program är bland andra komikerna Emma Knyckare och Josefin Johansson , poeten och musikern Mattias Alkberg, författaren Nina Björk och förra årets stora succé: Skuggteatern.

Sofia Sundberg, konstnär från Öland, är en annan gäst i höst. Hon reser runt till olika arbetsplatser i landet och skapar konst av sådant som betraktas som skräp. Under en vecka i oktober kommer hon att arbeta med en skulptur i universitetsbiblioteket.

Skräpet som ska användas kommer från den medicinska fakultetens laboratorium. Därför är det oklart exakt vad skulpturen kommer föreställa.
– Tanken är att jag pratar med studenter medan jag jobbar och att de möten som uppstår naturligt kommer vävas in i skulpturen. Jag föreställer mig skulpturen som en bro, inte en fysisk utan som en symbol. Något som förbinder saker med varandra och gör det möjligt att färdas till något annat.

Sofia Sundbergs besök avslutas med vernissage fredag den 14 oktober i universitetsbiblioteket.

Vendela Wikström