Stora finalen väntar för masterstudenterna på Konsthögskolan i Umeå. Efter vernissaget på lördag är examensutställningen på Bildmuseet öppen till den 22 maj. Vertex har träffat två av de tolv konstnärer som ställer ut.

Thomas Hansson tycker att det känns både vemodigt och skönt att närma sig slutet på utbildningen.
Thomas Hansson.

På ena väggen i Thomas Hanssons ateljé i Konsthögskolan hänger 21 målningar. Gemensamt är att de domineras av vit färg mot transparent duk där Thomas med sina fingrar skapar mönster och strukturer i olika former. Han säger att målningarna syftar till att undersöka förhållandet mellan den vita färgen och den transparenta duken.
– Den vita färgen är på sätt och vis tom, men mina handlingar fyller ändå tomrummet. För mig handlar måleri mycket om att följa med i handlingar och se vad som händer, snarare än att försöka styra målningen mot ett bestämt budskap.

Ludvig Helins ateljé domineras av stora stora oljemålningar som befinner sig i olika stadier. Arbetsprocessen, säger han, bygger på jättemånga enkla skisser i datorn utan någon idé om ett färdigt verk. Därefter följer han sin intuition och låter hjärnan sortera bland skisserna. Därefter plockas de delar som verkar intressanta ut och arbetet kan ta sin början.

Ludvig har vid tiden för intervjun fem klara målningar, men vet inte vilka  som ska ställas ut på examensutställningen. Dessutom kan fler verk tillkomma.
– Jag kommer att måla ända fram till deadline den 2 maj och välja ut tavlor då. Jag kommer också ställa ut en träskulptur. Det är första gången för mig så det känns lite nervöst, men det är därför jag gör det. Jag vill inte känna mig helt trygg utan vill putta mig själv i riktningar som jag inte känner mig helt bekväm i.

Den femåriga resan på Konsthögskolan närmar sig sitt slut och båda tycker att de kan se tillbaka på fem givande år. Thomas Hansson säger att han, förutom de rent praktiska kunskaperna, formats mycket både som person och konstnär.
– Alla människor man varit omgiven av, både lärare och studenter, har varit jätteviktiga. På ett sätt känns det därför jättevemodigt att det snart är över, men samtidigt ska det bli skönt att komma ut i verkligheten och börja på riktigt.

Årets examensutställning av masterstudenterna vid Konsthögskolan har titeln Digging For Fire och visas på Bildmuseet den 7–22 maj. Förutom Thomas och Ludvigs tavlor presenteras verk av Corazon Belen, Chiara Bugatti, Elin Båve, Hanna Una Holmquist, Josef Jägnefält, Viktor Lindberg, Elin Tui Lund, Jennifer Myerscough, Jakob Westberg och Samuel Åhlman.

Vernissaget hålls lördag den 7 maj kl. 14.00–15.00 på Bildmuseet. Swetlana Heger, rektor för Umeå konsthögskola, välkomsttalar och professor Christoph Draeger presenterar utställningen.

Text och foto:
Anders Samuelsson

Läs hela reportaget i Vertex nr 3-2016.