I höst går det att kombinera fredagsfesten med konst. – Vi hoppas att studenterna från huvudcampus hittar ner hit till Konstnärligt campus, säger Katarina Pierre, museichef på Bildmuseet.

Katarina Pierre, museichef.

Bildmuseet har nu startat satsningen Art Friday med kvällsöppen restaurang, bar och aktiviteter kring utställningarna varje fredagkväll. Första gången var i fredags. Idén till detta fick Bildmuseets chef Katarina Pierre när hon och en kollega besökte konstmuseet Whitney i New York just en fredagkväll.
– Det var helt fullsmockat av människor som tittade på konst eller bara hängde och umgicks. Konstmuseet som mötesplats! Så vill vi att det ska vara.

Katarina Pierre menar att Umeå behöver fler platser där människor kan mötas kring konst, film och musik och att Bildmuseet ska bidra till att uppfylla det behovet. Firandet av Bildmuseets fem år på Konstnärligt campus i våras anser Katarina Pierre var både lyckat och uppsakattat.
– Bra konst, intressant program och en härlig blandning av människor i alla åldrar – både konst och fest på samma gång.

Och nu är tanken att det ska vara festligt på museet varje fredag med möjligheten att gå på after work – eller avsluta studieveckan – och samtidigt umgås kring konst och annan kultur. I konceptet ingår barmingel, musik, performance, möten med konstnärer och författare, vernissager, konstquiz, film, walk-and-talk, gäst-DJ:ar och mycket annat. Som alltid är det fri entré till Bildmuseet.

DJ Jonas Malte Holmberg.

Premiärkvällen är välbesökt och kön till restaurangens kassa ringlar sig lång. Och det verkar vara här alla startar kvällen på Bildmuseet. Bredvid står DJ:n Jonas Malte Holmberg och spelar. Senare under kvällen gör konstnären Jumana Emil Abboud en performance för besökarna.

Några som gästar konstfredagarna i höst är den amerikanska konstnären och filmaren Reynold Reynolds, den kinesiska konstnären Yafei Qi och svenske författaren och journalisten Po Tidholm, som bjuder på premiär och maratonlyssning av hans ljudreportage ”Järnburen” med musik av The Tallest Man on Earth. Aktuellt program finns på Bildmuseets webbplats.

Något att helgfira hände för övrigt nyligen, när The Telegraph listade Bildmuseet i Umeå som ett av 42 museer i världen du bara måste besöka innan du dör – se listan här.

Catharina Bergman