Kommer den riktiga festivalkänslan att infinna sig? Det frågar sig Erik Hillbom, som i alla fall prickat in ett antal konserter han inte tänker missa under Umeå Open.

Erik Hillbom.
Erik Hillbom.

Umeå Open, som arrangeras i helgen (den 25–28 mars), är alltid ett tydligt vårtecken. Festivalen innebär startskottet på festivalsäsongen som sträcker sig över sommaren.

Årets upplaga är något omgjord då den sprids ut på flera scener runt om i Umeå istället för att vara koncentrerat till Folkets Hus, där festivalen hållit till de senaste åren. Efter några år med något svalare publikintresse än tidigare känns det tilltalande med en ny skrud för Umeå Open. Frågan är bara om den riktiga festivalkänslan infinner sig när scenerna är utspridda mellan Väven, Guitars, Folkets Hus och några platser till.

Jag missar inte:
Silvana Imam: Förra årets hiphop-drottning som både plockat hem grammisar och blivit utsedd till årets homo/bi-person. Lär göra så att Väven skakar i sina grundvalar.
Winhill/Losehill: Med ett färskt album i bagaget kommer det före detta Umeåbandet till festivalen. Bör ses.
Caotico: En av de bästa scenpersonligheterna i form av Joel Dunkels är ett måste på Umeå Open.

Jag hoppar:
Thomas Stenström: Slå-mig-hårt-i-ansiktet-Thomas från Uddevalla slår inte an rätt strängar för att få mitt pophjärta upp i varv.

Erik Hillbom