Umeå Europeiska Filmfestival rycker allt närmare. Två studenter från programmet för kulturentreprenörskap är med och arrangerar invigningen.
– Vi har båda ett stort intresse av film och det är en rolig möjlighet att få arbeta med en sån här uppgift, säger Yekaterina Toro Marin.

Umeå Europeiska Filmfestival pågår den 26 november till den 1 december i Kulturhuset Väven. Under festivalen visas aktuell europeisk och lokalproducerad film. Det blir också kringarrangemang i form av filmquiz, samtal med gästande filmskapare, sing-along och annat.

Festivalen invigs med en helkväll på Väven med mingel, film och liveframträdande. Yekaterina Toro Marin och Andreas Norlén, studenter på programmet för kulturenprerenörskap, är med och arrangerar invigningen.

Hur kommer det sig?
– Förra året hade vi ett moment där en skoluppgift var att arrangera ett projekt. Vi hörde av oss till Folkets Bio som skulle ha sin filmfestival precis inom tidsramen för vår skoluppgift. Vi fick då chansen att arbeta med invigningen och upplysa studenter om filmfestivalen, säger Yekaterina Toro Marin.

Festivalinvigningen den 26 november börjar kl. 18.00 med mingel. Klockan 18.30 startar visningen av invigningsfilmen, Porträtt av en kvinna i brand, av den franska regissören Céline Sciammas.

Bertil Janson