Vad är en mental orgasm? Vem vet. Självömkan, karaoke och lyckokakor är i alla fall en del av innehållet när tre masterstudenter på Konsthögskolan ställer ut.

Just nu pågår utställningen ”Mental orgasm” i Galleriet på Konstnärligt campus, där de tre masterstudenterna Annika Stridh, Ellen Angus och Jenny Simm deltar. Utställningen pågår till och med 13 oktober och Galleriet är öppet 12-17 alla dagar utom måndag.

Annika Stridh.
Annika Stridh.

När Vertex besöker utställningen befinner sig Annika Stridh där, som trots sitt svenskklingande namn kommer från New York. Det är hennes andra läsår vid Konsthögskolan.
– Jag kom hit för att jag var intresserad av idén av norra Sverige och jag hade hört att Konsthögskolan i Umeå är bra. Jag såg det också som en utmaning med mörkret och som en chans till introspektion. Och mörkret var verkligen en utmaning. Men jag ska ladda upp med massor av D-vitamin inför kommande vinter.

Hennes verk Tacky Design For Self-Pity är en installation. Hon har skapat ett rum där det finns ett bord med en dator på där text dyker upp på skärmen. Rummet har endast en vägg där små tavlor med bilder av hus och natur trängs.
– Jag har köpt tavlorna second hand. Tanken var att skapa en känsla av att någon försöker få det hemtrevligt, men samtidigt ge känslan av billighet. Tavlorna är ju sådana som någon kastat. Det är lite som att en student försöker skapa sitt första hem med små medel.

Verkets innebörd går dock djupare.
– Det är en berättelse om sexuellt våld. Texten som dyker upp på datorskärmen skulle kunna vara en del av en chatdialog, men kan trots att den är fragmentarisk ses som en hel berättelse, avsändaren är oklar. Rummets öppna yta finns för att ge en känsla av utsatthet.
Annika berättar att höstens utställningar är experimentella till skillnad från vårens då det är mer allvar.

Jenny Simm har i den här utställningen fortsatt på samma tema som hennes performance på Bildmuseet, som Vertex skrivit om tidigare. Hennes verk It´s You I´m Looking For hänger ihop med en workshop, där hon på olika sätt vill att besökaren tränar på att säga hej.

I utställningsrummet finns karaokeutrustning, på tv-skärmen syns ordet ”hello”.
– Jag vill erbjuda besökarna ett tillfälle att undersöka rösten som verktyg för hälsningen. Så kom förbi och testa själva! säger Jenny när Vertex ber henne om en kommentar.

Ellen Angus har två verk representerade i utställningen. De handlar om begärets psykologi, avsmak och skam samt effekten av den samhällskontroll som finns av dessa saker. Fortunes Fool är ett videoverk och det andra verket – Elephant in the Room – består av en betongkub fylld med 500 lyckokakor.

Fredag den 14 oktober kommer en finissagefest att hållas. Galleriet är då öppet mellan 20-01 och det kommer att finnas både bar och dansgolv i utställningen.

Text och foto:
Catharina Bergman