Lördagen den 9 mars spelar den hyllade hiphopartisten Max Peezay på Scharinska i Umeå.
Det blir en jäkligt hård show, en riktig smällkaramell, utlovar han.

Sedan Max Peezay albumdebuterade med ”Discokommitén” 2006 har han hyllats för sin tunga hiphop och snabba rapteknik och han betraktas som en pionjär i Sverige för den brittiska musikstilen Grime. 2007 vann han priset för årets Hiphop/soul på P3 Guld och i December förra året släppte Max Peezay sitt tredje studioalbum, F.A.S 3. Max Peezay, eller Tom Piha som artisten egentligen heter, tycker att senaste skivan är tyngre och mer renodlad än tidigare.
– Jag strävar alltid efter att göra tunga grejer och jag har försökt att hitta essensen i musiken.

MAX PEEZAYS TEXTER behandlar ofta ämnen som sociala orättvisor och politik vilket också är fallet på nya skivan. Han ser texterna på senaste skivan som mer spontana än tidigare.
– Jag har inte brytt mig om att försöka argumentera och förklara så mycket på nya skivan, det har mer handlat om att fånga en känsla, säger Tom Piha.

UNDER VÅREN ÄR Max Peezay ute på turné och med sig på scen har han DJ Gena från All out dubstep. Senaste gången Max Peezay uppträdde i Umeå var 2008 men han har också spelat live i Umeå med  hiphopgruppen Fjärde Världen där han började sin karriär. Att besöka Umeå under denna turné kändes givet.
– Till den här turnén har vi varit noga med att välja städer att spela i som vi själva vill besöka och Umeå är en av dom städerna, det finns en medveten publik i staden. Mycket punk och hardcore härstammar från Umeå och det är en mäktig stad att besöka.

DET VAR ETT TAG SEDAN Max Peezay var ute på turné och han känner sig sugen på att spela live igen.
– Det kommer bli en jäkligt hård show i Umeå med högt tempo, DJ Gena som jag har med är grym, lovar Tom Piha.
Har du pluggat på något?
– Jag läste en kurs på KTH som hette Etnoastronomi som var väldigt intressant, men jag fick inte tillgodoräkna den eftersom jag inte har fullständiga gymnasiebetyg. Jag läser mycket böcker och tar reda på saker själv, men skolan som institution har inte funkat för mig. Det finns massor som jag är intresserad av att läsa, men först måste jag läsa in min gymnasiekompetens.

ERIK HILLBOM