Oavsett om man är intresserad av bilsport eller inte så är Rush en film alla borde se, tycker Vertex recensent.

Rush
Genre: Racingdrama
Regi: Ron Howard
Med: Chris Hemsworth, Daniel Brühl m.fl.
Betyg: 4

[NYTT PÅ DVD] Den sanna historien om Formel 1-rivalerna James Hunt och Niki Lauda är lika delar gastkramande och underhållande, precis som den måste ha varit i verkliga livet. I filmversionen får vi följa deras mångåriga kamp, både fysiskt på banan och verbalt vid sidan om, ända fram till den ikoniska och ödesdigra säsongen 1976.

OAVSETT OM MAN är intresserad av bilsport eller inte så är Rush en film alla borde se. Här finns så mycket som överskrider den genredramatik som sportfilmer vanligtvis bjuder på, många funderingar kring människors drömmar och uppoffringarna vi är beredda att göra för att nå dem. Hemsworth och Brühl är båda fenomenala i huvudrollerna, övertygande lika sina verkliga alter egon till utseendet och träffsäkert excentriskt spelade på så olika vis. Däremot är jag lite besviken över att de två likväl välspelade, kvinnliga huvudkaraktärerna, hamnar väl mycket i skuggan av mansuppgörelsen.

RON HOWARD HAR verkligen tagit ett steg upp från senare års felsteg. Han har alltid varit mångsidig, men haft desto svårare att lyckas i alla genrer. Här bevisar han att han med rak regi, subtila specialeffekter och en förhållandevis liten budget kan skapa ett visuellt övertygande tidsdokument och en engagerande berättelse. Tillsammans med dokumentären Senna är Rush den mest angelägna och mänskliga filmen om motorsport du kan hitta.

MAGNUS F. BERGSTRÖM