”Prisoners” är en deckare som har allt, tycker Vertex recensent. Bra skådisar, intensiv stämning och ett engagerande mysterium.

Prisoners
Genre: Thriller
Regi: Denis Villeneuve
Med: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman m.fl.
Betyg: 4

Två flickor försvinner spårlöst och polisen famlar i mörkret efter ledtrådar. Samtidigt tar en av fäderna saken i egna händer och börjar förfölja en av de misstänkta i fallet.

HÄR ÄR EN DECKARE som har allt. Övertygande skådespelare, en intensiv och dyster stämning, men framför allt ett väldigt engagerande mysterium. Filmen lyckas sprida ut pusslet så väl att vi som tittare effektivt bjuds in att sätta ihop bitarna, men ändå inte ser helheten förrän vid upplösningen.

BERÄTTELSEN I SIG är egentligen väldigt rak och hade inte alls nått upp till högre nivåer om det inte varit för det otroligt fina hantverket. Fotot är fantastiskt, de för deckargåtor så klassiska regnmiljöerna kommer till sin fulla rätt och den mörka färgpaletten späder på känslan av ondska och hopplöshet.

HUGH JACKMAN ÖVERTYGAR som desperat far, men det är kanske framför allt Jake Gyllenhaal som briljerar med sin subtila framställning av den överarbetande, sömnlöse kriminalpolisen Loki.

SAMMANTAGET DEN kanske bästa spänningsthrillern som gjorts sedan David Finchers Zodiac och en av förra årets bästa filmer. Villeneuve visar med denna och sin tidigare film Nawals hemlighet att han vill utmana tittaren med gåtor. Något han mer än gärna får fortsätta med.

MAGNUS F. BERGSTRÖM