På lördag står bandet Esar på Sagateaterns scen för att fira releasen av debutplattan ”New Beginnings Make Bad Starts”. Vertex var med under en av repetitionerna.

Vardagskväll i replokalen. Det skrattas och småsnackas. Ola Sällström hänger mandolinen på sidan om sig och tar upp en snus ur dosan samtidigt som han frågar resten i bandet:
— Pallar vi tre låtar till? De andra nickar och bandets trummis, Tilda Molin, räknar in. De är igång. Och det svänger. Folkpop, lite jazziga toner toppat med en slinga på mandolin. Så beskriver Esar sin musik.

Det märks att de spelat ihop ett längre tag, närmare bestämt sen december. De är tighta och behöver inte mycket ögonkontakt, trots att de under dagens rep saknar sång från Marcus Anderbrant som annars gör det lättare att hålla reda på vart de är i låten. Det var Marcus som hösten 2015 drog igång bandet.

Av en slump träffade han Ola genom en gemensam vän, och just då hade Ola precis köpt sin mandolin. De började jamma lite samma kväll, och ”det blev coolt”, berättar Ola. Karl Malmborg och Oscar Alm kände Marcus sedan tidigare genom skolan och alla fyra började lira ihop, Karl på gitarr och Oscar på bas.
— Det började i Marcus lilla studentrum på Ålidhem. Då drack vi rödvin och spelade lite. Senare tillkom Tilda Molin på trummor, och senaste tillskottet Jessica Knecht, på piano, berättar Oscar och pekar mot tjejerna.

Nu är de i en riktig replokal och har just bränt av ”Standing On The Shoulders Of Giants” som är tredje låten på EP:n. Den låten är ganska ny till skillnad mot de andra.
— Många av låtarna har ett par år på nacken, och de är ganska dramatiska. Vi känner inte igen oss i precis allt längre, så därför valde vi att döpa bandet till Earthy Smell After Rain, så namnet fick symbolisera den jordiga doften efteråt, eller nått sånt, berättar Marcus på telefon samma dag.

Namnet var dock för långt, så det fick bli kortningen Esar.
Marcus har, precis som alla andra i bandet, studerat vid Umeå Universitet men nu flyttat till Uppsala för att ta sin master i Freds- och konfliktstudier.
— Vi står inför en logistisk utmaning, men det blir att pendla lite grann. Vi har spelat så länge ihop så vi behöver inte repa så mycket för att upprätthålla en bra nivå.

Och det märks nere i replokalen på Teg. Tilda tonar ut kvällens näst sista låt genom att byta ut trumpinnarna mot så kallade vispar för att dämpa volymen från symbalerna något. Det mynnar ut till skratt och snack.

Repet är slut och bandet börjar plocka undan. Sladdarna rullas ihop – förstärkarna stängs av. Nån råkar komma åt en symbal, som för en stund tystar fläkten, som annars nu dominerar ljudet i lokalen.

Lördag den 10 september står de på Sagateaterns scen under releasefesten för debutplattan New Beginnings Make Bad Starts, så jag avslutar kvällen med en sista fråga:
Är ni redo?
Ola är rapp i käften, som så många gånger tidigare under repet:
— Ja! Det hörde du väl?

Lukas Johansson
Foto: Elin Ek, Nalta PR