Vi har kastat oss ut i studielivet, men vägen till målet är aldrig spikrak, skriver Vendela Wikström, som lät sig inspireras av Kodjo Akolors gästföreläsning på Uniaden.

Vendela Wikström läser journalistprogrammet i Umeå.
Vendela Wikström läser journalistprogrammet i Umeå.

Många skratt ekar mellan Aula Nordicas väggar när de omkring 800 åskådarna får smaka på komikern och programledaren Kodjo Akolors livsfilosofi.
– Jag älskar att få folk att skratta. Det är en sådan häftig grej. Vi förenas i skrattet, säger han.
Den ”roliga killen”, som han kallar sig själv, blir en härlig kontrast till vardagens i jämförelse relativt formella föreläsningar.

Kodjo Akolor.
Kodjo Akolor.

Han har på sig en mjukiströja, pratar ledigt, skämtar och förklarar helt utan empiriska studier och vetenskapliga termer som underlag hur vi ska lyckas i livet. Genom föreläsningen betonar han vikten av att ge sig själv chansen och våga satsa på sina drömmar, även om steget känns skrämmande att ta. Han beskriver den rädslan som en signal på att något viktigt håller på att ske och att det är då som man vet att man är på väg mot något meningsfullt.

Han berättar om ett avgörande ögonblick i hans resa till att bli komiker. Inför sitt första stå-upp-framträdande var han så utom sig av nervositet att han drabbades av något han kallar ”attackbajs”. Han beskriver det som en värre grad av toalettbesök orsakat av nervositet. Men han berättar också hur bra det kändes efter framträdandet, hur glad han var att han vågade, och att det var värt slitet.

Vi studenter har redan tagit det första viktiga steget. Vi har kastat oss ut i studielivet, tampas med tentor, uppsatser och höga prestationskrav för att efter examen påbörja våra yrkeskarriärer och nå våra drömmar. Men vägen till målet är aldrig spikrak, och det är ett av Kodjos Akolors viktigaste budskap.
– Att misslyckas är en del i processen av att nå sina drömmar. Det viktigaste är förmågan att fortsätta försöka även när man misslyckats, att inte ge upp.

Så när du är på väg till den där arbetsintervjun för jobbet du drömt om att få, benen skakar, svetten rinner, du är livrädd och kanske till och med känner att du måste attackbajsa, ja då vet du att du är på rätt spår. Och om det skiter sig; res dig upp, ta nya tag och minns vad Kodjo har sagt: så länge du försöker, kan drömmen bli verklighet.

Vendela Wikström