En av tjusningarna med att vakna upp på morgonen är att vi inte har någon aning överhuvudtaget om vad som händer i världen idag, tycker Julia Bergstrand.

Namn: Julia Bergstrand. Ålder: 22. Pluggar: Kandidatprogrammet i språk. Bor: Mariehem.
Namn: Julia Bergstrand. Ålder: 22. Pluggar: Kandidatprogrammet i språk. Bor: Mariehem.

Jag blev nyligen bekant med en student ifrån ett land i Östeuropa. Tanken är att han ska lära mig tala hans språk samtidigt som jag ger honom konversationsträning i svenska. Den typen av ambitioner imponerar förresten oerhört mycket på mig.

ATT NÅGON INTE bara flyttar till ett land 140 mil norrut, utan också verkligen går in för att lära sig det språk som talas där. Ett språk som man aldrig har kommit i kontakt med tidigare. Och jag kunde självklart inte vara sämre. Så nu studerar jag det kyrilliska alfabetet med en mindre besatthet och lär mig artikulera ord på östeuropeiskt vis.

trad_i_skogen
Ett träd i skogen…

VI DISKUTERADE historia över en kanelbulle för ett par kvällar sedan och jag insåg, allteftersom han berättade om sitt land och om de närliggande ländernas bakgrund, hur många berättelser det finns som vi hela tiden går miste om. Det går inte längre att resonera enligt ”Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, gör det då något ljud?” för faktum är att någon har hört det. Det kanske inte är du, eller jag – men någon, någon har med största sannolikhet hört det falla.

OCH DET ÄR SÅ det fungerar. Historien existerar utan oss. Den klarade sig fint innan vi kom till världen och den kommer att klara sig helt finemang när vi är borta. Den är självgående som en evighetsmaskin satt i rörelse.

DEN TYPEN AV krafter gör det ibland vansinnigt läskigt att vara människa. För att oavsett hur mycket vi läser, hur många nyhetssändningar vi tittar på och hur många människor vi träffar så kommer vi aldrig att få höra allt. Det kommer att finnas massvis att historier som existerar utan att vi vet om att de finns där ute.

DET ÄR OCKSÅ EN av tjusningarna med att vakna upp på morgonen. Att vi inte har någon aning överhuvudtaget om vad som händer i världen idag. Som C.S. Lewis sa; ”The future is something which everyone reaches at the rate of 60 minutes an hour, whatever he does, whoever he is”.

JULIA BERGSTRAND